VIN TIL RIBBE – VIN OG JULEMAT

VIN TIL RIBBE – VIN OG JULEMAT

På utkikk etter vintips til ribbe og julevinen for 2023? Så fint, for da har du kommet til riktig sted .

Rykende ferske testresultater tilsier i hvert fall at følgende lille knippe viner trives riktig så godt sammen med juleribba!

Stadig flere velger nemlig vin til ribbe og pinnekjøtt i stedet for øl og dram – deriblant vi. Og til tross for at noen påstår det motsatte, å velge vin til dette tradisjonelle festmåltidet er faktisk ganske enkelt. OK, så finnes det kanskje noen små potensielle fallgruver man skal være litt oppmerksomme på. Men disse er egentlig ganske enkle å småtrippe rundt – og mer skal det ikke til for at nettopp du tar opp kampen med selveste julenissen som julaftens største helt!

TRE RASKE HUSKEREGLER
Juleribba får gjerne følge av sjysaus, medisterpølser/-kaker, og surkål eller rødkål. Den største vinutfordringen er det faktisk surkålen som byr på – spesielt hvis den er i overkant søtlig (som de ferdigproduserte metallposene til 4,90 gjerne er). Noen bruker i tillegg naturlige søtsaker som epler og svisker, og disse søte innslagene tar ikke fem flate øre for å “stjele” fruktighet fra vinen, ja regelrett stikke kjepper i vinopplevelsehjulene. Husk derfor:

(1) Fin fruktighet i vinen? Trampeklapp!
Selv om kjøttet i seg selv er nokså smaksnøytralt, så er det likefullt et rimelig intenst måltid vi mesker oss med. Vinen bør derfor ikke være noe sart og forsiktig representant – da forsvinner den bare i mengden. De nevnte sviskene, samt surkål (avhengig av din syre/sødmepreferanse) bringer også en del utfordrende sødme inn i bildet. Og sødme i maten er en real bakgatekriminell i møtet med vinen – den stjeler vinens frukighet, uten nåde! Det kan du bare notere deg bak øret, først som sist. Beste måten å avvæpne denne sødmegangsteren? Behagelig fruktsødme i vinen.

(2) Syrefriskhet i vinen = suksessoppskrift.
Syrligheten fra surkålen demper nemlig vinens naturlige friskhet. Derfor er det viktig at også vinen har god syrefriskhet, for å kunne balansere styrkeforholdet i dette møtet. I tillegg opptrer vinens syrlighet som en barmhjertig samaritan, og frisker opp munnhulen etter det kraftige og fete kjøttet – voilà, mat- og vinopplevelsen oppleves plutselig litt lettere, og du får plass til litt mere av godsakene:)

(3) Tanniner? Vis måtehold.
Som nevnt, vær generelt forsiktig med søtt tilbehør når du velger vin til juleribba. Søtsaker er både IS og al-Qaida til enhver tørr vin – uansett farge på vinen. Dette fordi sødmen forsterker bitterstoffene og tanninene (garvestoffet) i vinen.

VIN TIL RIBBE
Saftig rød innertier til ribba, det er Thymiopoulos Xinomavro Young Vines 2021 (200,00) fra den myteomspunne vindyrkertrollmannen Apostolos Thymiopoulos. Rødvinsslageren som har blitt så stor hit at den nå finnes i omtrent alle landets butikkhyller! Smaksrik og saftig rødvin som er perfekt til ribba der den byr på den gylne treenigheten av delikat, solmoden rødbærsfruktighet, leskende friskhet samt faste, men innsmigrende ninjatanniner som ikke går i veien for mat- og vinopplevelsen, men støtter hele nytelsen fra det skjulte. Om butikken din mot formodning skulle være tom for vinen, så er Thymiopoulos Naoussa Alta 2020/21 (228,90) et utmerket alternativ, signert samme vindyrkertrollmann med det vanskelige navnet å uttale. Også den finner du “overalt” der hvor god vin selges.

På hvitvinsfronten sverger mange til druen riesling. Den krydrete Dr. Loosen Graacher Himmelreich Riesling Alte Reben Dry GG 2021 (395,00) er vinen som har dybden, munnfølelsen, friskheten og den konsentrerte krydrete ettersmaken som skal til for være en likeverdig partner. NB! Denne må bestilles i god tid før julaften!

Det fine med ribbe er at du kan også nyte sprudlende dråper til denne juleklassikeren. De delikate boblene renser opp munnhulen fortreffelig, og den godt modne godbiten Gramona Imperial Corpinnat Brut 2017 renser fint opp og klargjør for ny munnfull av det kraftfulle måltidet. Finnes i de fleste hyllene over det ganske land (pris 325,00). <– protips, unngå for guds skyld de billige spanjolene i samme hylla, de er av en heeeelt annet kvalitet!.

Deilig kortreist outsider representeres av en real håndverkseplesider fra vakre Hardanger. En sider med den rette balansen av solid fruktighet fra de modne eplene, leskende syrefriskhet og fin konsentrasjon. Mange sidere kan bli for lette og pinglete for dette formålet (og noen blir for søte) – men heldigvis gjør håndverksproduktet Hardangergutane Solglimt Eplesider denne jobben forbilledlig for deg. Du finner den i hyllene over hele landet, til kun 179,90.

PSST! VISSTE DU AT?
55 prosent av Norges befolkning spiser ribbe på julaften (ifølge NRK, desember 2015).

PS! Glad i pinnekjøtt også? Sjekk tipsene for vin til pinnekjøtt her!

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.