VIN TIL KALKUN

De beste vinvalgene til det magre og relativt nøytrale kalkunkjøttet finner vi gjerne blant saftige og lette rødviner. Å finne riktig vin til kalkun behøver ikke våre så vanskelig, og her er tipsene!

Foretrekker du hvitt er det like gode muligheter for treffsikre innertiere her også – friske og lett fyldige hvitviner med finesse og god fruktighet trives nemlig meget godt i den store fuglens nærvær.

Selve det magre kjøttet ber om rødviner som er ytterst forsiktige på tanninfronten, og tilbehøret bestemmer i grunnen det meste (som tilbehør ofte har en tendens til å gjøre). Utfordringen kommer gjerne fra stuffingen (som kan inneholde alt mellom himmel og jord – deriblant valnøtter, bacon, sopp, brødterninger, urter, svisker, kjøttfarse m.m) samt tilbehøret som kan være sentrert rundt den tradisjonelle vinutfordreren rosenkål, eller den like utfordrende amerikanske varianten med tranebær. Sausen er gjerne enten en lettere sjysaus eller mer kraftig og tett gravy – american style.

Denne utfordringen tar gjerne solmodne og delikate viner av god kvalitet på strak arm. De har gjerne kombinasjonen av saftig fruktighet og sjenerøst og modent bærpreg til ikke å overkjøre det delikate kjøttet, og samtidig stå seg fint til stuffing og øvrig tilbehør.

RØDT
Delikate og smaksrike Thymiopoulos Xinomavro Jeunes Vignes 2021 (200,00) kan minne om en krysning av pinot noir og nebbiolo, mest førsnevnte drue kanskje – med sin duft av bringebær og roser, sødmefulle unge bærpreg og finslepne tanniner. God match til kalkunretter hvor man går litt “all in” på tilbehør og saus. Det hjelper også at vinen allerede finnes i omtrent alle landets butikkhyller – fra Kirkenes til Kristiansand!

Favoritten Au Bon Climat Santa Barbara Pinot Noir 2020 (325,00) er den sjarmerende og strukturerte californieren som rammer inn det typeriktige solmodne pinot noir-bærpreget med et tiltalende innslag av “julekrydder” fra opphold fat. Garantert moreish og lett tilgjengelig i en hel drøss med polbutikker.

HVITT
En solid californier som sitter som et skudd til kalkunen er Au Bon Climat Santa Barbara County Chardonnay 2021 (309,00). Lett fatpreget og med fin fylde. Solmoden fruktighet som strammes opp av god syre. Solid matvin, og innertier for hvitvinsfansen til kalkunen. Og ja, den finnes utplassert i de aller fleste polhyller over det ganske land.

Budsjettkanditaten Oxford Landing Chardonnay 2022 (kun 159,90) er også enkel å få fatt på, da den har hylleplass i Australia-avdelinga i ca 200 polbutikker. Saftig fruktighet med smak av solkyssede sitroner, gule epler, snev ananas samt krydder og nøtter. Fin fylde.

ROSE
En skikkelig frekkas er den kjøttfulle og smaksrike greske rosévinen Thymiopoulos Rosé de Xinomavro 2022 (209,90). Et valg som burde treffe ganen til både hvitvinsdrikkeren og rødvinsentusiasten. En typisk matvennlig vin med god fruktighet og struktur. I likhet med omtrent alle ovenfor, er også denne å finne i de fleste polbutikkene.

BOBLER
En alternativ som også polet trekker frem som potensielt snasent til kalkunen, er solide bobler laget på tradisjonell metode –> Jansz Tasmania Premium Cuvee (245,00). Laget på de kjente champagnedruene pinot noir og chardonnay, og byr på sjarmerende eplepreget fruktighet, med innslag av krydret bakst og leskende syrefriskhet. Og, den finnes i en hel drøss butikkhyller!

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.