VIN TIL HØSTLAMMET

VIN TIL LAMMELÅR

Når kalenderen sier midten av september betyr det at vi i full fart raser rett inn i høstens lammesesong og aktive vinjegere som er på utkikk etter polets beste vin til lammelår!

Og nå som både lammelår, -koteletter og andre snasne stykningsdeler allerede har ankommet butikkene – står vi parat med både de frekkeste og de tryggeste vinvalgene til høstens gastronomiske kortreiste klassiker.

Heldigvis er vin til lammelår en av kanskje vinverdenens mest takknemlige oppgaver. Moralen er, det meste går! (så lenge det smaker godt, selvsagt)

Det smaksrike lammekjøttet kjennetegnes av en nokså markert egensmak, og en del deilig fett. I og med at kjøttet er så smaksrik og robust, tåler det også sjenerøs omgang med krydder og smakstilsetninger. Mange går for middelhavs-klassikeren som involverer rosmarin og hvitløk. Men etterhvert har også mer eksotiske krydderinnslag blitt vanlige, gjerne inspirert av det nordafrikanske eller midtøsten-inspirerte kjøkkenet.

Alt dette taler for at vinen også bør ha en viss karakter, man sender tross alt ikke en puslete spjæling inn i ringen mot en smaskrik tungvekter. Det aller viktigste er derfor at vinen har en god porsjon egensmak og karakter til å være kjøttets likestilte partner – med dertilhørende solide fruktkjerne, balansert av god friskhet og staute ryggradstanniner.

FORSLAGENE DU FINNER I DE FLESTE BUTIKKER MED RESPEKT FOR SEG SELV:

GROM GREKER
Thymiopoulos Naoussa Alta 2020 | Du er tilgitt om du tror du drikker en elegant nebbiolo fra Barolo eller Barbaresconår du får denne i glasset, proffer har gått i den “fella” før deg nemlig. Aromatisk, kompleks og med balansert syrefriskhet og finslepet tanninstruktur til å bære den elegante og solmodne fruktigheten. Fra høyfjellene nord i Hellas, og laget på den lokale druen xinomavro. Fin til både lammelåret og de fleste stykningsdeler. | Naoussa, Hellas | 228,90

GROM GREKER, DEL II
Karavitakis Kompsos Liatiko 2022 (219,90). Eksotisk stil, dufter som en orientalsk krydderbutikk supplert av toner av godt modne røde bær, plommer og svakt hint tørket frukt. Saftig og smaksrik med myke tanniner. | Kreta, Hellas | 219,90

FREKK SICILIANER
Tenuta di Castellaro Ypsilon Rosso 2021 | Smått rufsete søritaliener med vulkansk frekt røykpreg over aroma av ville, mørke bær. Fra den lille øya Lipari, “annekset” til Sicilia. Grovest i kvartetten. | Sicilia, Italia | 229,90

KJØLIG AUSTRALIER
Punt Road Cabernet Sauvignon 2020 | Krydret, men samtidig i en kjølig stil med mørk, saftig bærfrukt, litt urter og snev eucalyptus i finish. En cabernet som matcher perfekt til rosmarinkrydret lam, eller hvis du bruker innslag av mynte (slik som britene gjør). | Yarra Valley, Australia | 259,00

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.