SØTT I GLASSET

SØTT I GLASSET

Ingen grunn til panikk! Vi skal nok hjelpe deg med å få i deg nok kalorier i jula, slik at du har tilstrekkelig energi til den skituren/løpeturen/spaserturen du har planlagt i romjula.

Og bare vent, det støttemedlemsskapet på treningssenteret skal nok heller ikke føle seg for trygt i 2023 heller – det skal vi sørge for. Sammen.

Gode, gamle søt- og hetvinstradisjoner fortjener nemlig å bli holdt i hevd. Og nettopp det gjør vi ved å hedre sesongens sju søte magiske anledninger i både snacks- og dessertriket – disse hedrer vi med like mange nøye tilpassede viner. Som de sier på TV på julaften, from all of us…

PS! Bare husk å bestille før det blir for sent (hvis de ikke har vinen i hylla i din lokale vinbutikk) – som kjent har både Posten og Rudolf og de andre reinsdyrene nokså travle dager nå i innspurten.

AVDELING SNACKS

PEPPERKAKER & BLÅMUGGOST
En nyklassisk og allerede legendarisk kombinasjon som ber om en smaksrik og krydrete, lett sjokoladepreget og bærpreget ungdommelig vintage portvin. Nylig nedsatt i pris fra med hele 180 kroner!
VINTIPSET –> Quinta do Passadouro Vintage 2017 (319,80).

TØRKET FRUKT / NØTTER / SMÅKAKER
Ei skål med assorterte nøtter. Fiken. Dadler. Og tørre småkaker – om det nå er alle sju slag eller ei. Alt dette hører med i jula. Vellagrete og konsentrerte viner med smak og aroma av nettopp nøtter og tørket frukt er det vi kikker etter for å matche disse naturens smågodiser. (dette er viner som er ferdig og kontrollert oksiderte ved sitt lange opphold på fat, som betyr at flaskene tåler stå åpne i flere uker)
VINTIPSET –> Fondillón Luis XIV 25 años (490,00; 50cl).

SJOKOLADE (TYPE MØRK SOM JULENATTEN)
Knasker du noen biter mørk sjokolade i jula sa du? Ikke alene om det i så fall. Det skjer i nærmest alle hjem. Og til den intense og dype sjokoladesmaken kan det være artig med en perlende, frisk og fruktig søtvin laget på rødvinsdruer – deilig kontrast som hvor boblene står perfekt til fettet fra sjokoladen. Det er det vi leter etter. Og finner.
VINTIPSET –> Porello Birbet (139,90).

AVDELING DESSERT

KARAMELLPUDDING
Forskningen på hvor mange som spiser karamellpudding i jula er fortsatt i startgropa, og foreløpig foreligger det ingen statistikk på dette viktige feltet. Anekdotisk bevisførsel antyder likevel at det er SVÆRT utbredt. Søtt og godt er det, og vi velger å svinge til øya Santorini i Hellas, for å finne noen hellige og tradisjonsrike vindråper som trives meget godt i karamellpuddingens selskap. Deilige dråper, godt modne etter tolv års lagring på fat. Og med denne tydelig smaken av knekk og karamellisering. Syndig snasent!
VINTIPSET –> A. Karamolegos Vinsanto 2010 (449,00; 50cl).

RISKREM M/BÆRSAUS (jordbær, kirsebær m.fl)
En tradisjonsrik dessert, og ja det innrømmes, en personlig favoritt på julaften med deilig mandelsmak og nyrørte bær som sauseprikken over i-en. Her lander vi i det røde vinriket igjen – og innertierne finner man ved å invitere innden deilig og lettbent, lett sprudlende og lavalkoholisk godbit fra Piemonte.
VINTIPSET –> Porello Birbet (139,90).

MULTEKREM
Multer. En beryktet vindreper av en råvare – som får de fleste viner til å fremstå sure og tverre. I samspillet med krem tones heldigvis denne vinutfordringen noe ned. Og med en sødmefull og syrefrisk hvitvin laget på sent innhøstede druer, blir det plutselig rørende samspill og vinøse tårer i øyekroken. Viner som er vanskelig å uttale viser seg ofte svært imøtekommende.
VINTIPSET –> Kracher Beerensauslese Cuvée (215,00; 37,5 cl).

FRUKTDESSERTER
Og da tenker vi på desserter hvor ferskere og friskere frukt står i sentrum – gjerne supplert med litt krem, og kanskje en krumkake eller to. En lettbent og forfriskende kontrast til flere av de litt tyngre rettene vi spiser i jula. Til disse er det gjerne godt å prøve mer ungdommelige og fruktdrevne hvite viner – viner med lav alkohol og godt med volum på fruktsødmeknappen. Vi ønsker en perlende italiener velkommen til bords vi. En lettbent og “sommerlig” leskende en, med aromatisk livlighet og frekke diskanttoner.
VINTIPSET –> Moscato d’Asti Vigna Senza Nome 2021 (188,00).

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.