GREVINNEN OG HOVMESTEREN

«Good evening, Miss Sophie, good evening.» Og vips, så var vi inne i adventstiden, og dermed ikke så voldsomt mange dager igjen før Grevinnen og Hovmesteren igjen ruller over TV-skjermen på lille julaften, for 41. gang siden den først ble vist på NRK tilbake i 1980.

I den forbindelse – hva sier du til å lage din egen versjon av denne festmiddagen? Til forskjell fra både 2020 og 2021 stiller jo ikke helsemyndighetene krav til at man kun kan ha imaginære venner på besøk. Imaginære eller ekte gjester av kjøtt og blod, så husk risikoen for at noen kan gå i samme fella som stakkars James, med hensyn til uheldig alkoholinntak og påfølgende snubling i tigerskinn og drikking fra blomstervaser.

Vi har lagt ved linker til alle rettene til dette festmåltidet vi, og ikke minst, satt opp vinmenyen til Miss Sophies (tidvis originale) vinøse ønsker for en fire retters festaften.

(1) Mulligatawnysuppe
«I think we’ll have sherry with the soup.»
Ja, hvorfor ikke, Sophie. Eller, det vil si, vi er rampete og gjør en pitteliten twist på dette ønsket. I stedet for sterkvinen sherry går vi for noe liknende smaksmessig, men med langt mer forsiktig alkoholstyrke. Både geografisk og og aromatisk beveger vi oss derimot ikke langt. Sherry-nerdene bak Equipo Navazos lager nemlig en hvitvin med dette frekke florpreget som kjennetegner en tørr sherry, La Bota de Florpower 2020 (344,90) er en intens og kompleks vin som står seg godt til den indiske karri- og kyllingsuppa. Og heldigvis byr den også på lavere alkohol enn det den tørre sherryen ville ligget på – det er ikke dumt for kveldens servitør det. Ekstra bonus —> finnes på hyllene i maaaange butikker!

(2) Juletorsk med Sandefjordsmør
Ingen hokuspokus i matfatet, og heller ikke noe vits å gjøre noe crazy hokuspokus i glasset. Når instruksen sier «I think we’ll have white wine with the fish» så strekker vi oss automatisk mot “burgunddødaren”, den sjarmerende californieren Au Bon Climat Santa Barbara County Chardonnay 2021 (309,00). Erkeklassisk chardonnayuttrykk hvor den solmodne sitruspregede fruktigheten får selskap av elegante fattoner og fin fylde. Smaksrik finish bjudas det også på. Akkurat som i gamlelandet, AKA Burgund. Ekstra bonus —> finnes på hyllene i maaaange butikker!
«Please serve the chicken!»
Jada, Miss Sophie. Selvsagt, Miss Sophie. Kylling skal bli.

(3) Helstekt kylling med rotgrønnsaker
Men hva vil du ha i glasset da, Miss Sophie? «I think we’ll have champagne with the bird!». Hei, hei, hei – luksuriøse vaner du har der, Miss Sophie, fint skal det værra skjønner vi. Men fest er fest – og bobler skal bli! Men i stedet for champagne tenkte vi lure inn en mer eksotisk godbit fra polets basisutvalg – uten å fire på kvalitetskravene selvsagt. Tasmanieren Jansz Tasmania Premium Cuvée (249,90) har du kanskje ikke rukket hilse på ennå, men nå er muligheten her.. Laget på de tradisjonelle champagnedruene chardonnay og pinot noir, og har rukket bygge en fin underliggende kompleksitet (etter to år bunnfallet) som støtter den gode fruktigheten. Elegant stil, og en sofistikert følgesvenn til kyllingretten.

(4) Krydderkokte klementiner
(PS! I tillegg til ingrediensene i oppskriften, kan det trygt anbefales å supplere med lett ristede assorterte nøtter (fra julens nøtteskål) og et sjenerøst lag med raspet mørk sjokolade. Og med sjenerøst, så mener vi sjenerøst..)

Miss Sophies bestilling/befaling til den søte avslutningen lyder «I think we’ll have port with the fruit!». Og det lojale og vinøse svaret vårt er luringen Quinta do Passadouro Vintage 2017 (319,80) – en luring fordi den nylig ble satt ned i pris fra 499,90 (mange penger spart der altså), og en luring for den er av det unge og fruktige slaget som passer så fint til fruktdesserten.

Og med det nærmer middagsfesten seg oppløpssiden, og vi avslutter med James’ kloke ord: «Sugar in the morning..».

Visste du at?
– I 1992 ble denne sketsjen sendt to ganger på NRK TV.

Ved en feiltakelse gikk den nemlig et kvarter for tidlig, og telefonstormen som fulgte var så kraftig at NRK måtte sette den opp på på ny etter Kveldsnytt.

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.