PÅSKELAM OG PÅSKEVIN 2022

PÅSKELAM OG PÅSKEVIN 2022


Nå er den rett rundt hjørnet. Påsken altså. Og kanskje enda bedre, det er ingen indikasjoner på at 2022-påsken blir like strengt regulert som de to foregående årene. Du vet "innendørspåskenen" - med hytteforbud, besøksforbud og strenge restriksjoner på alle bauger og kanter.

Påskeferien blir kanskje av det mer langreiste slaget i år også, men tradisjonen tro feirer nok mange påsken innenlands i 2022. Enten på hytta eller hjemme i solveggen. Så derfor byr vi i år som alle andre år, ubeskjedent på årets påskeguide på vinfronten!

Uansett om du velger fjell og vidde, eller hestehov i grøfta og solveggen der du bor – så er sannsynligheten stor* for at lam vil stå på menyen i løpet av nettopp denne høytiden. Og heldigvis - vin til lammelår er kanskje vinverdenens mest takknemlige oppgave. "Regelen" er, det meste går! Under finner du våre lett tilgjengelige forslag til både lammespising og andre aktiviteter i påsken. God fornøyelse! God tur! Og husk å vaske hendene og holde avstand i år også!

Det smaksrike lammekjøttet kjennetegnes av en relativt tydelig egensmak, og en del fett. I og med at kjøttet er så smaksrik og robust, tåler det også sjenerøs omgang med krydder og smakstilsetninger - mange går for middelhavs-klassikeren basert på rosmarin og hvitløk. Men etterhvert har også mer eksotiske krydderinnslag blitt vanlige, gjerne inspirert av det nordafrikanske eller midtøsteninspirerte kjøkkenet.

Dette taler for at vinen også bør ha en viss karakter, man sender tross alt ikke en puslete spjæling inn i ringen mot Mike Tyson eller Cecilia Brækhus. Det aller viktigste er derfor at vinen har en god porsjon egensmak og karakter til å være kjøttets likestilte partner - med dertilhørende solide fruktkjerne, balansert av god friskhet og staute ryggradstanniner. Til påskelammet er vin et naturlig drikkefølge uansett om du velger den tradisjonelle varianten med rosmarin og hvitløkspekket lammelår, eller satser på mer eksotiske smaker.

i tillegg til "lammevinen", hoster vi også opp noen forslag på vin til andre bruksområder i påsken.


ÅRETS PÅSKEVENNER PÅ FLASKE - LETT TILGJENGELIGE HELE HURVEN!

Dominio do Bibei Lalama 2019 | Frisk, høy og akkurat passe mørk - akkurat som bestilt til både påskelammet og sesongåpning for utegrilling. Rikere og mørkere enn tidligere årganger, det passer lammet helt fint :). Denne middels fyldige og faste rødvinen fra dalstroka innafor, helt nordvest i Spania, er elsket av vinkelnerne for sine allroundegenskaper. Frisk stil med kjølig mørkt bærpreg og innslag av krydder og tørkede urter - som nevnt velegnet til lam i påskedrakt, og andre litt rikere retter. Lalama stiller opp, og huskeregelen er rørende enkel: LAM + LALAMA = SANT. | Ribeira Sacra, Spania | 263,90 | i basisutvalget

Thymiopoulos Xinomavro Jeunes Vignes 2020 | Saftig rød innertier til alt som er godt - pizza, pasta og i og for seg lam også for den saks skyld. Leskende rødt og smaksrikt fra den myteomspunne vindyrkertrollmannen Apostolos Thymiopoulos. Han har tatt Norge med stor de siste drøyt to årene, og vist at rødvin fra Hellas holder svært høyt nivå! | Naoussa, Hellas | 189,90 | økologisk sertifisert, i basisutvalget

Thymiopoulos Naoussa Alta 2019 | Samme vinbonde. Samme drue. Samme oppvekststed mer eller mindre, men her dreier det seg altså om spesielt utvalgte druer fra de høyestliggende vinmarkene. Det betyr at det blir litt kjølige fruktighet, hakket mer friskhet samt mer konsentrasjon som følge av strengere utvalgte druer. Samme anvendelsesområde som Jeunes Vignes, denne litt fastere i fisken bare. | Naoussa, Hellas | 214,90 | økologisk sertifisert, i basisutvalget

Punt Road Shiraz 2020 | Krydret, men samtidig i en kjølig stil med mørk, saftig bærfrukt, litt urter og snev eucalyptus i finish. Matcher perfekt til rosmarinkrydret lam. | Yarra Valley, Australia | 199,90 | i basisutvalget

Essay Cinsault 2020 | Saftig og bærpreget med hint av urter, "working man's pinot noir". Fin fylde. Kan gjerne serveres litt avkjølt til påskens lettere måltider, deriblant fisk. Fin også til snacks. | Coastal Region, Sør-Afrika | 174,10 | i basisutvalget

PÅSKEGUIDE: BOKSVINER

Alamos Malbec Organico 2020 | Påske er høysesong for viner på boks, restriksjoner eller ei. Det er ikke fritt for at argentinerne verdsetter et stykke rødt kjøtt. Eller flere. Til dette foretrekker de gjerne det som har blitt landets egen signaturdrue, malbec. Denne velkjente traveren i polets hyller er bløtere, fyldigere og mer bærpreget enn vinen nedenfor. En del kryddertoner fra amerikanske og franske fat får du også med på kjøpet. | Mendoza, Argentina | 469,90 | økologisk sertifisert, i basisutvalget

Villa Wolf Pinot Noir 2020 | På boks som i flaske - påsken handler ikke bare om påskelam nei. Og leskende pinot noir er gjerne det røde alibiet når man skal ha noe mer lettbent i glasset. Fin også til fisk.| Pfalz, Tyskland | 461,90 (ikke i basis, men man skulle nesten trodd det da den finnes i maaaaaange butikker over det ganske land)

Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé | Millioner av svensker kan ikke ta feil. Eller jo, kanskje kan de det - men ikke i dette tilfellet tror vi. Den absolutte roséstorselgeren over grensa er nemlig også mulig å få kjøpt her til lands - og grensa er jo stengt, tross alt. Den byr på en frisk og fruktig bærpreget sniktitt på våren og sommeren - med saftig anslag og frisk avslutning er den like god til solveggen, som kyllingen eller salaten.| Western Cape, Sør-Afrika | 459,00 

Mulderbosch Chenin Blanc | Det hvite alternativet - og byr også på en fin sniktitt på våren. Frisk, fruktig og smaksrik - og smaker langt mer enn det koster.. Fin til krydret krydret mat, lyst kjøtt, sjømat og salater. Eller bare som en aperitiff i solveggen. Kåret til beste hvitvin på boks av aperiif.no i 2021 | Western Cape, Sør-Afrika | 459,00 

HVITT, ROSÉ ELLER SPRUDLENDE PÅ FLASKE?

Folias de Baco Uivo Pt Nat Branco 2021 | Leskende og perlende portugiser fra et område vi normalt forventer portvin eller rikere rødviner. Men ikke her altså - frisk og frekk for både urban påske og lesk i hytteveggen. | Douro, Portugal | 207,00 | i basisutvalget

Thymiopoulos Rosé de Xinomavro 2020 | Typisk matrosé med god struktur og konsentrasjon, strøken til kyllingretter, salater eller pizza og pasta for den saks skyld. Opptrer nesten som en lett rødvin med tilstedeværelse. Unik stil, som ja - kan også nytes uten mat, ute i sola eller i ly innendørs.. | Naoussa, Hellas | 209,00 | i basisutvalget

Au Bon Climat Santa Barbara County Chardonnay 2020 | En solid californier som sitter som et også til påsken. Fyldig og lang med kremet munnfølelse, og smak av sitrus og fersken, fat, smør og nøtt. Solmoden fruktighet som strammes opp av god syre. Solid matvin. | California, Sør-Afrika | 309,00 | i basisutvalget

 

*Nordmenn er ikke alene om å sette lam på menyen i påsken. Skikken med et lammemåltid i påsken er eldgammel og har utspring i Det gamle testamentes fortelling om utferden fra Egypt. Gud befalte israelittene å slakte et lam og stryke blodet på dørstolpen. Herren skulle straffe egypterne, og i alle husene uten blod på dørstolpen ble den førstefødte drept. Etter denne katastrofen lot faraoen israelittene endelig reise til det lovede land. Den dag i dag spiser både kristne og jøder lam i påsken til minne om utferden fra Egypt. (kilde: matprat.no).