VIN TIL KALKUN

VIN TIL KALKUN


De beste vinvalgene til det magre og relativt nøytrale kalkunkjøttet finner vi gjerne blant saftige og lette rødviner.

Foretrekker du hvitt er det også gode muligheter for treffsikre innertiere - friske og lett fyldige hvitviner med finesse og god fruktighet trives nemlig meget godt i den store fuglens nærvær.

Selve det magre kjøttet ber om rødviner som er ytterst forsiktige på tanninfronten, og tilbehøret bestemmer i grunnen det meste (som tilbehør ofte har en tendens til å gjøre). Utfordringen kommer gjerne fra stuffingen (som kan inneholde alt mellom himmel og jord - deriblant valnøtter, bacon, sopp, brødterninger, urter, svisker, kjøttfarse m.m) samt tilbehøret som kan være sentrert rundt den tradisjonelle vinutfordreren rosenkål, eller den like utfordrende amerikanske varianten med tranebær. Sausen er gjerne enten en lettere sjysaus eller mer kraftig og tett gravy - american style.

Denne utfordringen tar gjerne solmodne og delikate viner av god kvalitet på strak arm. De har gjerne kombinasjonen av saftig fruktighet og sjenerøst og modent bærpreg til ikke å overkjøre det delikate kjøttet, og samtidig stå seg fint til stuffing og øvrig tilbehør.

RØDT

Delikate Thymiopoulos Naoussa Alta 2018/19 (209,00) kan minne om en krysning av pinot noir og nebbiolo, mest førsnevnte drue kanskje - med sin duft av bringebær og roser, sødmefulle unge bærpreg og finslepne tanniner. God match til kalkunretter hvor man går litt "all in" på tilbehør og saus. Det hjelper også at vinen allerede finnes i omtrent alle landets butikkhyller - fra Kirkenes til Kristiansand!

Et annet rafinnert og delikat rødt alternativ er Die Plek Cinsault 2018 (419,00). En slank og syrefrisk rød nyhet i polhyllene, med saftig munnfølelse og snille tanniner. Smak av friske røde bær, med innslag av urter og krydder. Fin sødmefull fruktkjerne, myk men sitter godt og lenge. Elegant kalkunvenn i glasset - og du finner den i alle store butikker over hele landet (pluss noen flere).

HVITT

En solid californier som sitter som et skudd til kalkunen er Ojai Bien Nacido Chardonnay 2019 (359,00). Lett fatpreget og med fin fylde. Solmoden fruktighet som strammes opp av god syre. Solid matvin, og innertier for hvitvinsfansen til kalkunen. NB! Må bestilles med mindre du anser Oslo, Bærum eller Steinkjer som nærområdet ditt. 

BOBLER

En alternativ som også polet trekker frem som potensielt snasent til kalkunen, er solide bobler laget på tradisjonell metode --> Jansz Tasmania Premium Cuvee (245,00). Laget på de kjente champagnedruene pinot noir og chardonnay, og byr på sjarmerende eplepreget fruktighet, med innslag av krydret bakst og leskende syrefriskhet. Og, den finnes i en hel drøss butikkhyller!