VIN TIL PINNEKJØTT!

VIN TIL PINNEKJØTT!


Vin i stedet for øl og dram til pinnekjøtt? Ja, ingen grunn til å kimse av det. Snarere tvert i mot! Der hvor det mettende ølet og høye alkoholen fra akevitten bidrar til ekstra tyngde, kan vinen fungere mer som en forfriskende kontrast til denne tradisjonsrike retten.

Stadig flere velger nemlig vin til pinnekjøtt, selv om norsk tradisjonsmat kan by på en aldri så liten utfordring eller to for vinen. Disse vinmessige snubletrådene er imidlertid ikke så vriene å navigere seg elegant forbi. Bli med, og løp kjapt gjennom tipsene som gjør deg at du enkelt forserer disse snubletrådene. Det går fort – vi lover!

[Dårlig tid? Scroll ned for å hoppe rett til vinforslagene]

De nevnte små triksene og tipsene handler om trygg navigering i et matfat som inneholder godsaker som fett, sødme, syre, salt og ikke minst den femte grunnsmaken umami. Den smaksrike og tørkede hovedrolleinnehaveren pinnekjøttet, er rik på både fett, salt og særlig den munnvennlige umami. Sjysaus og poteter er faste følgesvenner – de byr ikke på særlige problemer. Den tradisjonelle ledsageren kålrabistappe kan derimot bidra med litt sødme som kan stikke kjepper i vinhjulene.

DE SMÅ TRIKSENE FOR Å LYKKES MED VIN TIL PINNEKJØTT:

(1) God fruktighet i vinen? Ja - kanskje det aller viktigste!
Fordi både sødmen fra rotmosen og den intense umamismaken fra kjøttet rett og slett stjeler vinens fruktighet på en overkant freidig måte. Vinen må derfor å ha litt forsprang på fruktfronten, slik at den når helt i mål og parerer angrepene fra disse «tyvene» som freidig forsyner seg av fruktfatet.

(2) Smaksintensitet? Ja, det er også lurt.
Pinnekjøtt er en smaksrik rett, som krever en likeverdig partner i form av en smaksrik og konsentrert vin. Både en blass "billigvin" og en dyr, subtil og forsiktig vin blir fort overkjørt og tilsidesatt.

(3) Syrefriskhet i vinen? Ikke dumt det heller.
Kraftige måltider trives ofte i selskap med vinens syrefriskhet, slik at det tunge uttrykket balanseres, munnhulen renses opp og appetitten skjerpes.

(4) Tanniner? Vis moderasjon.
Det tørkete pinnekjøttet er som sagt proppfull av umami, og umami har den uvanen at den foruten å stjele frukt, også skrur opp volumet på bitterheten og stramheten fra garvestoffene (tanninene). Det trenger vi ikke.

 

VINFORSLAGENE TIL PINNEKJØTTET

Kvalitetsbobler laget på tradisjonell metode, som samtidig er lagret lenge på bunnfallet = innertier til pinnekjøtt. Fordi: Dette lange bunnfallsoppholdet gir umamikarakter til vinen, og dermed har smaksløkene dine fått en smakfull og beskyttende dørvakt som hamler opp når frukttyvene kommer på besøk. I tillegg tilfører den musserende vinen både friskhet og bobler - som renser opp munnhulen og gir fin kontrasteffekt til dette tross alt tunge festmåltidet. Jansz Tasmania Premium Cuvee har fått dette ekstra lange oppholdet på bunnfall (18mnd), samtidig som den har godt med fruktighet og en leken og eplepreget syrefriskhet. Renser opp og klargjør for ny munnfull av det mektige pinnekjøttet. Finnes i de fleste butikkhyllene over det ganske land (pris 245,00).

Hvitvinsfronten inneholder unektelig mange gode valg. Druen chenin blanc passer ypperlig til pinnekjøtt, med sin kombinasjon av friskhet og smakstrøkk, samt sexylubne fyldighet. Perdeberg Cellar Cape White 2020 finner du atpåtil i de fleste butikkhyller, og prislappen på 174,90 er også skikkelig julevennlig. Med duft og smak av modne epler samt et lite pikant innslag eksotisk fruktighet er mye på plass. At den er fast og litt feit på samme tid, hjelper også til.

Riesling regnes som "pinnekjøttklassikeren" blant de hvite vinene - og vi kan garantere at minst en vinjournalist kommer til å resirkulere denne veletablerte sannheten også i år. Blåreseptrieslingen Dr. Loosen Erdener Treppchen AAlte Reben GG 2019 - vinen som har dybden, munnfølelsen, friskheten og den konsentrerte ettersmaken som skal til for være en likeverdig partner. Ernie Loosen lager nemlig sine viner på gamlemåten, slik bestefar gjorde det - med ekstra langt opphold på bunnfallet under lagringen. Dette gir både en rundere munnfølelse og syrefriskhet, mer kompleksitet og intensitet i smaken, og en lite ninjadrag av umami. Du vet, den lure femte grunnsmaken som står seg så fint mot pinnekjøttet. Vips - så er juleretten rammet inn på en forbilledlig måte. NB! Må bestilles i god tid før julaften, pris 399,00.

Mange insisterer på at det skal være rødvin til pinnekjøtt, og gjerne en real kraftbasse. Og det folkens, er ingen feil vei å gå. Denne vinkombinasjonen kan riktignok i utgangspunktet være den vanskeligste å få til å treffe skikkelig, men når det treffer så gir det jo en fin og rik hedonistisk opplevelse - med smaksrik vin og mat i likevekt. Årets favoritt blant de høye og mørke er oppvokst i solrike vinmarker i eksotiske Yarra Valley, Punt Road Shiraz 2020 (199,00) finnes også i omtrent alle polbutikker. En rødvin som er rik aromatisk med krydder og mørkt bærpreg og hint kjølige urter og innslag lakris. Passe fyldig og med snille, myke tanniner.

En mer forfriskende og lettbent rødvinsstil er heller ikke å forakte, men det er viktig at den har solid konsentrasjon, selv om den fremstår lett og frisk - hvis ikke, vil den bare forsvinne i mengden. Die Plek Cinsault 2018 (419,00) treffer spikeren på hodet sånn sett - laget på nøye utvalgte druer fra en av Sør-Afrikas eldste og beste vinmarker for druen cinsault. Tidlig innhøstet for å gi leskende syrefriskhet som innrammer det solmdne rødbærsfrukten. Saftig og myk, med lys og delikat farge. "The working man's pinot noir".

 

På utkikk etter en juleallrounder på boks, så kan den saftige og lette Villa Wolf Pinot Noir 2020 (459,90 for 3L bag-in-box) være en god partner i jula, til både tradisjonell julemat fra både sjø og land, samt de ikke fullt så tradisjonelle matrettene vi spiser de andre dagene i jula.

 

VISSTE DU AT? 
33 prosent av Norges befolkning spiser pinnekjøtt på julaften (i følge NRK, desember 2015).

PS! Blir det en porsjon ribbe også i jula? Sjekk tipsene for vin til ribbe her!