VIN TIL RIBBE - VIN OG JULEMAT!

VIN TIL RIBBE - VIN OG JULEMAT!


På utkikk etter vintips til ribbe og julevinen for 2022? Så fint, for da har du kommet til riktig sted .

Rykende ferske testresultater tilsier i hvert fall at følgende lille knippe viner trives riktig så godt sammen med juleribba!

Stadig flere velger nemlig vin til både ribbe og pinnekjøtt i stedet for øl og dram - deriblant vi. Og til tross for at noen påstår det motsatte, å velge vin til dette tradisjonelle festmåltidet er faktisk ganske enkelt. OK, så finnes det kanskje noen små potensielle fallgruver man skal være litt oppmerksomme på. Men disse er egentlig ganske enkle å småtrippe rundt - og mer skal det ikke til for at nettopp du tar opp kampen med selveste julenissen som julaftens største helt!

TRE RASKE HUSKEREGLER

Juleribba får gjerne følge av sjysaus, medisterpølser/-kaker, og surkål eller rødkål. Den største vinutfordringen er det faktisk surkålen som byr på - spesielt hvis den er i overkant søtlig (som de ferdigproduserte metallposene til 4,90 gjerne er). Noen bruker i tillegg naturlige søtsaker som epler og svisker, og disse søte innslagene tar ikke fem flate øre for å "stjele" fruktighet fra vinen, ja regelrett stikke kjepper i vinopplevelsehjulene. Husk derfor:

(1) Fin fruktighet i vinen? Trampeklapp!
Selv om kjøttet i seg selv er nokså smaksnøytralt, så er det likefullt et rimelig intenst måltid vi mesker oss med. Vinen bør derfor ikke være noe sart og forsiktig representant - da forsvinner den bare i mengden. De nevnte sviskene, samt surkål (avhengig av din syre/sødmepreferanse) bringer også en del utfordrende sødme inn i bildet. Og sødme i maten er en real bakgatekriminell i møtet med vinen – den stjeler vinens frukighet, uten nåde! Det kan du bare notere deg bak øret, først som sist. Beste måten å avvæpne denne sødmegangsteren? Behagelig fruktsødme i vinen.

(2) Syrefriskhet i vinen = suksessoppskrift.
Syrligheten fra surkålen demper nemlig vinens naturlige friskhet. Derfor er det viktig at også vinen har god syrefriskhet, for å kunne balansere styrkeforholdet i dette møtet. I tillegg opptrer vinens syrlighet som en barmhjertig samaritan, og frisker opp munnhulen etter det kraftige og fete kjøttet - voilà, mat- og vinopplevelsen oppleves plutselig litt lettere, og du får plass til litt mere av godsakene:)

(3) Tanniner? Vis måtehold.
Som nevnt, vær generelt forsiktig med søtt tilbehør når du velger vin til juleribba. Søtsaker er både IS og al-Qaida til enhver tørr vin - uansett farge på vinen. Dette fordi sødmen forsterker bitterstoffene og tanninene (garvestoffet) i vinen.

VINFORSLAG TIL RIBBE

Saftig rød innertier til ribba, det er Thymiopoulos Xinomavro Young Vines 2020 (200,00) fra den myteomspunne vindyrkertrollmannen Apostolos Thymiopoulos. Rødvinsslageren som har blitt så stor hit at den nå finnes i omtrent alle landets butikkhyller! Smaksrik og saftig rødvin som er perfekt til ribba der den byr på den gylne treenigheten av delikat, solmoden rødbærsfruktighet, leskende friskhet samt faste, men innsmigrende ninjatanniner som ikke går i veien for mat- og vinopplevelsen, men støtter hele nytelsen fra det skjulte. Om butikken din mot formodning skulle være tom for vinen, så er Thymiopoulos Naoussa Alta 2019 (219,90) et utmerket alternativ, signert samme vindyrkertrollmann med det vanskelige navnet å uttale. Også den finner du "overalt" der hvor god vin selges.

Leskende lettbent og lavmælt fruktig rødvin faller også i smak hos mange. Essay Cinsault 2020 (179,00) treffer spikeren på hodet sånn sett -  treffer spikeren på hodet sånn sett - laget på nøye utvalgte druer fra en av Sør-Afrikas beste områder for å dyrke cinsault (også kjent som "working man's pinot noir"). Solmdne rødbærsfrukt med hint av krydder på kjøpet. Også den i de fleste butikkhyller. Server gjerne kjølig. PS! Kan også falle i smak hos dem som ikke er sååå glade i rødvin. Pro-tip: ikke ueffent rødvinsvalg til juletorsken heller.

På hvitvinsfronten sverger mange til druen riesling. Den krydrete Dr. Loosen Erdener Treppchen Riesling Alte Reben Dry GG 2020 (399,00) er vinen som har dybden, munnfølelsen, friskheten og den konsentrerte krydrete ettersmaken som skal til for være en likeverdig partner. NB! Denne må bestilles i god tid før julaften!

Det fine med ribbe er at du kan også nyte sprudlende dråper til denne juleklassikeren. De delikate boblene renser opp munnhulen fortreffelig, og den eplepregete friskusen Jansz Tasmania Premium Cuvee (245,00) finner du også over det ganske land. Fint krydderpreg, og subtilt bakstpreg - slik vi forventer av en vin laget på tradisjonell metode, og med lengre lagring under andregangsgjæringen på flasken. Du finner den i "alle" butikker.

 

PSST! VISSTE DU AT?

55 prosent av Norges befolkning spiser ribbe på julaften (ifølge NRK, desember 2015).

PS! Glad i pinnekjøtt også? Sjekk tipsene for vin til pinnekjøtt her!