SØTT I GLASSET!

SØTT I GLASSET!


Ingen grunn til panikk! Vi skal nok hjelpe deg med å få i deg nok kalorier i jula, slik at du har tilstrekkelig energi til den skituren/løpeturen/spaserturen du har planlagt i romjula.

Og bare vent, det støttemedlemsskapet på treningssenteret skal nok heller ikke føle seg for trygt i 2021 heller - det skal vi sørge for. Sammen.

Gode, gamle søt- og hetvinstradisjoner fortjener nemlig å bli holdt i hevd. Og nettopp det gjør vi ved å hedre sesongens sju søte magiske anledninger i både snacks- og dessertriket - disse hedrer vi med like mange nøye tilpassede viner. Som de sier på TV på julaften, from all of us...

PS! Bare husk å bestille før det blir for sent (hvis de ikke har vinen i hylla i din lokale vinbutikk) – som kjent har både Posten og Rudolf og de andre reinsdyrene nokså travle dager nå i innspurten - spesielt i dette annerledesåret 2020.

AVDELING SNACKS

PEPPERKAKER & BLÅMUGGOST

En nyklassisk og allerede legendarisk kombinasjon som ber om en smaksrik og krydrete, lett sjokoladepreget og bærpreget ungdommelig vintage portvin.
VINTIPSET --> Quinta do Passadouro Vintage 2017 (499,40).

TØRKET FRUKT / NØTTER / SMÅKAKER

Ei skål med assorterte nøtter. Fiken. Dadler. Og tørre småkaker – om det nå er alle sju slag eller ei. Alt dette hører med i jula. Vellagrete og konsentrerte hetviner med smak og aroma av nettopp nøtter og tørket frukt er det vi kikker etter for å matche disse naturens smågodiser. (dette er viner som er ferdig og kontrollert oksiderte ved sitt lange opphold på fat, som betyr at flaskene tåler stå åpne i flere uker)
VINTIPSET --> Noval 20 Years Old Tawny (699,90).

SJOKOLADE (TYPE MØRK SOM JULENATTEN)

Knasker du noen biter mørk sjokolade i jula sa du? Ikke alene om det i så fall. Det skjer i nærmest alle hjem. Og til den intense og dype sjokoladesmaken leter vi etter en sødmefull rød hetvin med konsentrasjon og tykk, mørkt bærpreg. Det er det vi leter etter. Og finner.
VINTIPSET --> Maydie Tannat (239,00, 50cl).

AVDELING DESSERT

KARAMELLPUDDING

Forskningen på hvor mange som spiser karamellpudding i jula er fortsatt i startgropa, og foreløpig foreligger det ingen statistikk på dette viktige feltet. Anekdotisk bevisførsel antyder likevel at det er nokså utbredt. Søtt og godt er det, og vi velger å svinge til Toscana for å finne noen hellige og tradisjonsrike vindråper som trives meget godt i karamellpuddingens selskap. Deilige dråper, godt modne (årgang 2001) med tydelig smak av karamellisering. Syndig snasent!
VINTIPSET --> Riecine Sebastiano 2001 (299,00, 50cl).

RISKREM M/BÆRSAUS (jordbær, kirsebær m.fl)

En tradisjonsrik dessert, og ja det innrømmes, en personlig favoritt på julaften med deilig mandelsmak og nyrørte bær som sauseprikken over i-en. Her lander vi i det røde vinriket igjen - og innertierne finner man ved å invitere innden deilig og lettbent, lett sprudlende og lavalkoholisk godbit fra Piemonte.
VINTIPSET --> Porello Birbet (137,00).

MULTEKREM

Multer. En beryktet vindreper av en råvare - som får de fleste viner til å fremstå sure og tverre. I samspillet med krem tones heldigvis denne vinutfordringen noe ned. Og med en sødmefull og syrefrisk hvitvin laget på sent innhøstede, blir det plutselig rørende samspill og vinøse tårer i øyekroken. Viner som er vanskelig å uttale viser seg ofte svært imøtekommende.
VINTIPSET --> Disznókö Tokaji Furmint Late Harvest 2017 (188,30, 50 cl). <-- finnes i basisutvalget = maaange butikkhyller rundt omkring

FRUKTDESSERTER

Og da tenker vi på desserter hvor ferskere og friskere frukt står i sentrum - gjerne supplert med litt krem, og kanskje en krumkake eller to. En lettbent og forfriskende kontrast til flere av de litt tyngre rettene vi spiser i jula. Til disse er det gjerne godt å prøve mer ungdommelige og fruktdrevne hvite viner - viner med volum på både friskhet og fruktsødme. Vi ønsker en spanjol velkommen vi. En lettbent og "sommerlig" leskende spanjol, med aromatisk livlighet og frekke diskanttoner.
VINTIPSET --> Menade Sauvignon Dulce 2019 (154,90, 50cl).

NB! Som alle vet har 2020 så langt vist seg som et merkelig og utfordrende år for oss alle. Og for å gjøre julehandelen så smidig og trygg som som mulig, gir Vinmonopolet noen gode tips for en køfri julehandel.