GREVINNEN OG HOVMESTEREN

GREVINNEN OG HOVMESTEREN


«Good evening, Miss Sophie, good evening.»

Og vips, så var vi inne i adventstiden, og dermed ikke så voldsomt mange dager igjen før Grevinnen og Hovmesteren igjen ruller over TV-skjermen på lille julaften, for 41. gang siden den først ble vist på NRK tilbake i 1980.

I den forbindelse - hva sier du til å lage din egen versjon av denne festmiddagen? Hele opplegget er jo tross alt mer aktuell enn noensinne nå i 2020 - det året da imaginære venner er de eneste som er anbefalt selskap av både Bent Høie, FHI og Helsedirektoratet. Skulle det vise seg at ting bedrer seg raskere enn antatt, så står vår vanlige anbefaling ved lag --> ikke gjør som Miss Sophie, men inviter heller (et fåtall) kohortgodkjente gjester som ikke er av det imaginære slaget. Husk avstand selvsagt. Og blir det bare imaginære venner rundt bordet, så husk risikoen for at noen kan gå i samme fella som stakkars James, med hensyn til uheldig alkoholinntak og påfølgende snubling i tigerskinn og drikking fra blomstervaser.

Vi har lagt ved linker til alle rettene vi, og ikke minst, satt opp vinmenyen til Miss Sophies (tidvis originale) vinøse ønsker for denne fire retters festaftenen.

(1) Mulligatawnysuppe

«I think we'll have sherry with the soup.»
Ja, hvorfor ikke, Sophie. Eller, det vil si, vi er rampete og gjør en pitteliten twist på dette ønsket. I stedet for sterkvinen sherry går vi for noe liknende smaksmessig, men med mer forsiktig alkoholstyrke. Både geografisk og og aromatisk beveger vi oss derimot ikke langt. Sherry-nerdene bak Equipo Navazos lager nemlig en hvitvin med dette frekke florpreget som kjennetegner en tørr sherry, FlorPower 2016 (339,90) er en intens og kompleks vin som står seg godt til den indiske karri- og kyllingsuppa. Og heldigvis byr den også på lavere alkohol enn det den tørre sherryen ville ligget på - det er ikke dumt for kveldens servitør det.

(2) Juletorsk med Sandefjordsmør

Ingen hokuspokus i matfatet, og heller ikke noe vits å gjøre noe crazy hokuspokus i glasset. Når instruksen sier «I think we'll have white wine with the fish» så strekker vi oss automatisk mot "burgunddødaren", den sitrende canadieren Meyer Old Main Road Tribute Chardonnay 2018 (300,00). Erkeklassisk chardonnayuttrykk hvor den eple- og sitruspregede kjølige fruktigheten får selskap av elegante fattoner og fin fylde. Livlig syrefriskhet og smaksrik finish bjudas det også på. Akkurat som i gamlelandet, AKA Burgund. 

«Please serve the chicken!»
Jada, Miss Sophie. Selvsagt, Miss Sophie. Kylling skal bli.

(3) Helstekt kylling med rotgrønnsaker

Men hva vil du ha i glasset da, Miss Sophie? «I think we'll have champagne with the bird!». Hei, hei, hei – luksuriøse vaner du har der, Miss Sophie, fint skal det værra skjønner vi. Men fest er fest – og bobler skal bli! Men i stedet for champagne tenkte vi lure inn en flunkende nyhet fra polets basisutvalg - uten å fire på kvalitetskravene selvsagt. Spanjolen Gramona La Cuvee Corpinnat 2016 (258,50) har du kanskje ikke rukket hilse på ennå, men nå er muligheten her.. Laget på de tre lokale drueheltene man normalt bruker til kvalitetsmusserende, og har rukket bygge på fin kompleksitet etter over 30 måneder på bunnfallet. Elegant og rik stil, og en sofistikert følgesvenn til kyllingretten.

(4) Krydderkokte klementiner

(PS! I tillegg til ingrediensene i oppskriften, kan det trygt anbefales å supplere med lett ristede assorterte nøtter (fra julens nøtteskål) og et sjenerøst lag med raspet mørk sjokolade. Og med sjenerøst, så mener vi sjenerøst..)

Miss Sophies bestilling/befaling til den søte avslutningen lyder «I think we'll have port with the fruit!». Og det lojale og vinøse svaret vårt er luringen Quinta do Noval Fine Ruby Port (129,90) – en luring fordi den kommer i halvflaske (fint for tigerskinnet det), og en luring for den er av det unge og fruktige salget som passer så fint til fruktdesserten.

Og med det nærmer middagsfesten seg oppløpssiden, og vi avslutter med James’ kloke ord: «Sugar in the morning..».

NB! Som alle vet har 2020 så langt vist seg som et merkelig og utfordrende år for oss alle. Og for å gjøre julehandelen så smidig og trygg som som mulig, gir Vinmonopolet noen gode tips for en køfri julehandel.


Visste du at?
- I 1992 ble denne sketsjen sendt to ganger på NRK TV.

Ved en feiltakelse gikk den nemlig et kvarter for tidlig, og telefonstormen som fulgte var så kraftig at NRK måtte sette den opp på på ny etter Kveldsnytt.