VIN TIL PINNEKJØTT!

VIN TIL PINNEKJØTT!


Vin i stedet for øl og dram til pinnekjøtt? Ja, ingen grunn til å kimse av det. Snarere tvert i mot! Der hvor det mettende ølet og høye alkoholen fra akevitten bidrar til ekstra tyngde, kan vinen fungere mer som en forfriskende kontrast til denne tradisjonsrike retten.

Stadig flere velger nemlig vin til pinnekjøtt, selv om norsk tradisjonsmat kan by på en aldri så liten utfordring eller to for vinen. Disse vinmessige snubletrådene er imidlertid ikke så vriene å navigere seg elegant forbi. Bli med, og løp kjapt gjennom tipsene som gjør deg at du enkelt forserer disse snubletrådene. Det går fort – vi lover!

De nevnte små triksene og tipsene handler om trygg navigering i et matfat som inneholder godsaker som fett, sødme, syre, salt og ikke minst den femte grunnsmaken umami. Den smaksrike og tørkede hovedrolleinnehaveren pinnekjøttet, er rik på både fett, salt og særlig den munnvennlige umami. Sjysaus og poteter er faste følgesvenner – de byr ikke på særlige problemer. Den tradisjonelle ledsageren kålrabistappe kan derimot bidra med litt sødme som kan stikke kjepper i vinhjulene.

DE SMÅ TRIKSENE FOR Å LYKKES MED VIN TIL PINNEKJØTT:

(1) God fruktighet i vinen? Ja! Ja! Ja!
Fordi både sødmen fra rotmosen og umamismaken fra kjøttet rett og slett stjeler vinens fruktighet på en overkant freidig måte. Vinen må derfor å ha litt forsprang på fruktfronten, slik at den når helt i mål og parerer angrepene fra disse «tyvene» som freidig forsyner seg av fruktfatet.

(2) Smaksintensitet? Ja, det er også lurt.
Pinnekjøtt er en smaksrik rett, som krever en likeverdig partner i form av en smaksrik og konsentrert vin. Både en blass "billigvin" og en dyr, subtil og forsiktig vin blir fort overkjørt og tilsidesatt.

(3) Syrefriskhet i vinen? Ja takk.
Kraftige måltider trives ofte i selskap med vinens syrefriskhet, slik at det tunge uttrykket balanseres, munnhulen renses opp og appetitten skjerpes.

(4) Tanniner? Vis moderasjon.
Det tørkete pinnekjøttet er som sagt proppfull av umami, og umami har den uvanen at den foruten å stjele frukt, også skrur opp volumet på bitterheten og stramheten fra garvestoffene (tanninene). Det trenger vi ikke.

 

VINFORSLAGENE TIL PINNEKJØTTET

Hvitvinsfronten inneholder unektelig mange gode valg. Riesling regnes som "pinnekjøttklassikeren" blant de hvite vinene - og vi kan garantere at minst en vinjournalist kommer til å resirkulere denne veletablerte sannheten også i år. Blåreseptrieslingen Dr. Loosen Erdener Treppchen GG 2018 - vinen som har dybden, munnfølelsen, friskheten og den konsentrerte ettersmaken som skal til for være en likeverdig partner. Ernie Loosen lager nemlig sine viner på gamlemåten, slik bestefar gjorde det - med ekstra langt opphold på bunnfallet under lagringen. Dette gir både en rundere munnfølelse og syrefriskhet, mer kompleksitet og intensitet i smaken, og en lite ninjadrag av umami. Du vet, den lure femte grunnsmaken som står seg så fint mot pinnekjøttet. Vips - så er juleretten rammet inn på en forbilledlig måte (pris 395,00).

Druen chenin blanc passer også ypperlig til pinnekjøtt, med sin friskhet, smakstrøkk og sexylubne fyldighet. Perdeberg Cellar Cape White 2020 finner du atpåtil i de fleste butikkhyller, og prislappen på 168,00 er også skikkelig julevennlig. Med duft og smak av modne epler samt et lite pikant innslag eksotisk fruktighet er mye på plass, fast og litt feit på samme tid, hjelper også til.

Kvalitetsbobler laget på tradisjonell metode, som samtidig er lagret lenge på bunnfallet = innertier til pinnekjøtt. Fordi: Dette lange bunnfallsoppholdet gir umamikarakter til vinen, og dermed har smaksløkene dine fått en smakfull og beskyttende dørvakt som hamler opp når frukttyvene kommer på besøk. I tillegg tilfører den musserende vinen både friskhet og bobler - som renser opp munnhulen og gir fin kontrasteffekt til dette tross alt tunge festmåltidet. Gramona La Cuvee Corpinnat Brut 2016 har fått dette ekstra lange oppholdet på bunnfall (30mnd), og har en moden rikhet og konsentrasjon til å gjøre den velegnet til pinnekjøttet. Renser opp og klargjør for ny munnfull av det mektige pinnekjøttet. Finnes også i butikkhyllene i de største polbutikkene (pris 258,50).

Mange insisterer på at det skal være rødvin til pinnekjøtt, og gjerne en real kraftbasse. Denne vinkombinasjonen er i utgangspunktet den vanskeligste å få til å treffe skikkelig, men når det treffer så gir det jo en fin og rik hedonistisk opplevelse - med vin og mat i likevekt. Årets favoritt blant de høye og mørke er økologisk oppvokst i solrike og nøye utvalgte vinmarker i Sør-Rhône, Rik aromatisk med krydder og mørkt bærpreg og innslag lakris. God syre, avrundet tanninstruktur og konsentrert, lang ettersmak. Står støtt til pinnekjøttet dette! Vinen heter Rémy Ferbras Terre de Mistral Vacqueyras 2019, og du finner den i så godt som alle landets butikker! Prislappen sier 231,50.

En mer forfriskende og lettbent rødvinsstil er heller ikke å forakte, men det er viktig at den har solid konsentrasjon, selv om den fremstår lett og frisk - hvis ikke, vil den bare forsvinne i mengden. Die Plek Cinsault 2018 (396,10) treffer spikeren på hodet sånn sett - laget på nøye utvalgte druer fra en av Sør-Afrikas eldste og beste vinmarker for druen cinsault. Tidlig innhøstet for å gi leskende syrefriskhet som innrammer det solmdne rødbærsfrukten. Saftig og myk, med lys og delikat farge. "The working man's pinot noir".

 

NB! 2020 har jo vist seg å være et merkelig og utfordrende år, og for å gjøre julehandelen så smidig og trygg som som mulig, gir Vinmonopolet noen gode tips for en køfri julehandel.
 

VISSTE DU AT? 
33 prosent av Norges befolkning spiser pinnekjøtt på julaften (i følge NRK, desember 2015).

PS! Blir det en porsjon ribbe også i jula? Sjekk tipsene for vin til ribbe her!