PORTUGAL - VINLANDET

PORTUGAL - VINLANDET


Portugals historiske terroir når stadig nye høyder!

Vinarius representerer i dag noen av Portugals ledende vinprodusenter. Felles er at de leder an utviklingen i sin region og er trofaste til historien og regionens unike terroir. Internasjonalt anerkjente av så vel sommelierer som vinjournalister, og blant konsumenter ansett som særlig prisgunstige sammenliknet med flere andre land.

"If Portugal is the mother of Port, Britain is certainly its father"
«The Treaty of Windsor», signert i 1386 mellom England og Portugal, regnes som en av vinhistoriens viktigste handelsavtaler. Dette var en avtale som sikret England tilgang til vin da konflikten med Frankrike blokkerte handelsrutene. Avtalen ledet også til «oppdagelsen» av portvin, som har blitt symbolet på Portugals moderne vinhistorie.
Portvin som vi kjenner det i dag, ble født på 1600-tallet, og historien sier at det var munkene i Lamego som sto bak. De var først med å tilsette druesprit under fermenteringen istedenfor etterpå, som inntil da hadde vært praksis ved å forsterke vin. Denne komplekse og søtlige vinen ble fort det engelske hoffs favoritt og dermed en engelsk favoritt.

Verdens første vinlovverk
Flere kreative sjeler utnyttet denne fremgangen og store mengder vin ble også transportert fra andre deler av Europa, for å skipes ut via Portos havn. Den forfalskede vinen og dens lave kvalitet, medførte etter hvert store negative konsekvenser for eksporten og økonomien til regionen. I 1756 innførte derfor Douro-regionen nye strenge regler, det vi i dag kjenner som vinverdens første vinlovverk. Regelverket var vellykket, og regionen snudde det dårlige ryktet, og eksporten steg til nye høyder.

Diktaturets arv
Dagens unike utvalg av lokale druer og delvis urørte vinlandskap, med uerstattelige vinmarker og tidvis svært gamle vinstokker, skjuler en mørk tid i Portugals historie. Fra 1926 til 1974 var landet under diktaturet til António de Oliveira Salazar. Da det øvrige Europa bygget opp industri og kompetanse i årene etter andre verdenskrig, fortsatte Portugals vinbønder i samme historiske spor, uten midler til nyplanting eller opprusting av sine kjellere. Kooperativer ble stadig vanligere, noe som gjorde at innovasjon og utvikling stod stille frem medlemskapet i EU i 1986. Midler fra EU ble tilgjengelige, og optimismen vokste. Flere kooperativer har overlevd, og er den dag i dag en viktig del av Portugals vinindustri og historiske arv.

Identitet og mangfold
På 90-tallet begynner investeringer å gi resultater på flere områder. Og siden starten av dette årtusenet har den nye generasjonen virkelig utnyttet Portugals unike situasjon i vinmarkedet. De siste 15-20 årene har portugiserne omfavnet de lokale druene gjennom dedikert fokus, og utstrakt replanting av historiske skatter som på 80/90-tallet var på vei til å bli utryddet som følge av «invasjonen» av internasjonale druer. Nå står Portugal støtt, med sine lokale druer, gamle vinmarker, bevarte tradisjoner og ikke minst stoltheten over å gjenreise landets storhetstid.

«Vinarius representerer i dag noen av Portugals ledende vinprodusenter», nevnte vi innledningsvis – her er oversikten:

Quinta do Noval – verdens beste vin
Fra å ha mer eller mindre forfalt i en årrekke under diktaturets sluttfase, kjøpte i 1993 det franske AXA Millesime eiendommen, og under visjonære Christan Seelys ledelse har Noval gjenoppstått og tatt tilbake sin plass helt i toppen av kvalitetspyramiden. Som eneste portvinsprodusent er Quinta do Noval unik i den forstand at det kun er en enkelt eiendom (quinta) som inngår i vinene. Dette gjør at det alltid kun vil være et begrenset antall flasker som produseres hos Noval, og at hver vin de lanserer må være av topp kvalitet. Siden 2004 har Noval, som flere andre portvinshus, også begynt å lage bordviner. I 2016 relanserte de sine røde viner, og dermed tatt skrittet fullt ut og blitt en som konkurrerer i toppen også på dette området.

Novals nøysomme og kvalitetsdrevne filosofi og deres unike terroir har resultert i lansering av Vintage Port hvert år siden 2011, noe som er meget uvanlig. Øverst troner Noval med sin myteomspunne Nacional Vintage fra pre-phylloxera vinstokker. En vin som mange ganger blitt utnevnt til verdens beste vin, og som nesten er umulig å oppdrive. Quinta do Noval har et bibliotek med eldre årganger av Noval Vintage, ikoniske Nacional Vintage og Colheita viner som de forsiktig fordeler ut i markedet. Er du interessert, så ta gjerne kontakt med oss.
--> I dag finner du følgende viner på polet.

Luis Seabra – Douros nye ledestjerne
Med utdannelse som agronom og foreleser ved universitetet, ble Luis engasjert i prosjekter for staten vedrørende vinplantens egenskaper – fra cellenivå, kloner, virus og sélection massale. Et arbeide som har gitt ham stor forståelse for vinplanten og dens livssyklus, og en tilegnet kunnskap som gjør at Luis nå dyrker frem fantastiske druer. Med andre ord en litt annerledes tilnærming enn de fleste andre vinprodusenter, som gjerne er utdannede ønologer.

Med første årgang 2013 har Luis endelig fått lage vin etter egen preferanse, dette etter å ha ledet utviklingen av Niepoort sin vinportefølje i over 9 år. Luis har gjennom årene opparbeidet seg en unik oversikt over vinmarker i Douro-dalen, og han visste fort hvilke områder han ville fokusere på – gamle vinmarker med kjølig klima, beliggende høyt over havet (600-800 moh). Skiferjordsmonnet (xisto) gir potensiale for elegante og mineralske viner., som inntil nylig ikke har vært utbredt blant Douros viner. Det tok ikke lang tid før Luis’ viner ble vinkelnerens favoritt, og topprestauranter i New York og London satte hans vin på vinkartet.

Terroirvinene Xisto Cru (hvit og rød) kommer fra vinmarker som er plantet med lokale druer. For den hvite er Rabigato-druen den viktigste – fra over 80 år gamle vinstokker i skrinn skifer på 650-700 moh. i Meda (Douro Superiore).
Den røde Xisto Cru er fra to vinmarker i Cima Corgo med over 80 år gamle vinstokker plantet i leire og skifer, beliggende 800 moh. En tradisjonell «field blend» av lokale druer som Rufete, Touriga Franca, Tinta Carvalha Donzelinho Tinto. Luis lager flere viner i Douro, men også en hvit i Vinho Verde, kultvinen Granito Cru. Nytt i år er at det også kommer en hvit og rød fra Dão.
--> I dag finner du følgende viner på polet.

Filipa Pato & William Wouters - Winemaker of the Year 2020
Filipa ble i februar i år fullt fortjent kåret til Portugals beste vinmaker av det portugisiske gsatronomitidsskriftet Revista de Vinhos. Som biodynamisk produsent og vokter av gamle vinmarker, leder hun an utviklingen i Bairrada, og det kan argumenteres for at hun nå har tatt over tronen fra sin far, Luis Pato, som regionens viktigste produsent.

Som ferdigutdannet kjemiker reiste Filipa i 1999 ut i verden for å samle erfaring. Bordeaux, Argentina og Australia var noen av stoppene, før hun i 2001 returnerte til landsbyen Óis do Bairro for å sette opp sitt eget prosjekt. Hun kunne ha valgt den enkle veien og gått tilbake til familiefirmaet, men Filipa ønsket å stå på egne bein, og det tok ikke lang tid før Filipa hadde staket ut sin egen vei.
De siste 10 årene har hun utviklet eiendommen videre, sammen med sin mann William Wouters, en belgisk restauratør og sommelier som i 2020 ble utnevnt til president for den internasjonale sommelierforeningen ASI.

Wines without make up
Alle vinene til Filipa og William kjennetegnes av rene smaker og tydelig karakter. Dette kommer av nøysomt arbeid i vinmarkene. I 2014 startet Filipa konverteringen av disse til økologisk drift. I 2018 var første vin med sertifisering et faktum, og fra 2020 er også Demeter-sertifisering på plass for utvalgte vinmarker. Utover sine tradisjonelle viner lager paret også viner på historiske amfora av leire under navnet Post Quer..s., og første amfora ble kjøpt fra den velkjente Jura-produsenten Stéphane Tissot etter et besøk i 2012.

Portugals beste terroir?
Av den hvite bical-druen får Filipa og William frem stedsegen terroir, finesse og konsentrasjon i sine viner. Kalkrikt leirjordsmonn og de kjølige Atlanterhavsvindene bidrar til langsom modning og tydelig sjøkarakter. Vinen Nossa Calcario Bical er fra en enkeltvinmark som ligger ved vinkjelleren, kun 15 km fra kysten. Men bagadruen er den som har satt Bairrada på kartet. Fra veldig gamle vinstokker lager Filipa noen av Portugal mest spennende og langlivede viner. Den allerede ikoniske bagavinen Missao Nossa som debuterte med 2015-årgangen, er laget fra pre-phylloxera vinstokker. Noen sammenlikner Bairradas beste vinmarker med gode adresser i Burgund – lignende terroir, små vinmarker, og en rødvinsdrue som er vanskelig å håndtere.
--> I dag finner du følgende viner på polet.

Aphros Wine – en økologisk ledestjerne
Familiens restaurerte 1600-talls eiendom Casal do Paço i Ponte de Lima er utgangspunktet for Vasco Crofts visjon om å lage egne viner. Et sted Vasco tilbrakte sine sommere som gutt. Utdannet som filosof kom Vasco tidlig i kontakt med sin spirituelle side, og interesserte seg i 20-årene for Rudolf Steiners antropologiske prinsipper, lenge før vin ble hans kall. En karriere som arkitekt og designer i London og Lisboa var ikke nok, og etter en stor renovering av eiendommen plantet Vasco sine første vinmarker i 2004.

To unike kjellere og fire quinta
I dag består Aphros av fire ulike quinta i Lima-dalen, der fokus er på loureiro-druen, men også de lokale røde druene alvarelhão og vinhao. I alle vinmarker arbeides det etter biodynamisk filosofi siden 2006, og gården tar biologisk mangfold på største alvor. Alt fra villhester til biefarmer, binder sammen visjonen til Vasco. Aphros er som eneste portugisiske produsent medlem av Biodyvin, slik som anerkjente Stéphane Tissot i Jura og Domaine Leflaive i Burgund.
I den nye og moderne kjelleren fremstilles viner under Aphros-merkevaren og viser den regionale stilen der moderne teknikker tas i bruk. I tillegg lages viner under merkenavnet Phaunus i den originale kjelleren til Casal do Paço. Her er det ikke elektrisk anlegg eller andre moderne hjelpemidler i bruk for viner som utsettes ofte for skallkontakt og lang lagring på bunnfallet, i 100 år gamle amfora fra Alentejo.

En dynamisk duo
Siden 2017 har Aphros ansatt to nye og dynamiske vinmakere. Den lokalt fødte Miguel Viseu som ansvarlig vinmaker, og prisbelønte Tiago Sampaio som konsulterende vinmaker (sistnevnte driver også sin egen vingård i Douro, Folias de Baco). Duoen har bred internasjonal erfaring og god innsikt i Vascos filosofi, og har siden nådd nye høyder med Aphros Wine. Vi tør påstå at de for tiden er Vinho Verdes mest dynamiske og kvalitativt spennende vinprodusent.
--> I dag finner du følgende viner på polet.