SIDERFERD I HARDANGER

SIDERFERD I HARDANGER


 

 

1848. Tidemand og Gude ferdigstiller mesterverket som senere skulle vise seg å bli et nasjonalromantisk ikon – ja, du vet selvsagt hva vi snakker om, maleriet «Brudeferd i Hardanger».

Selv om vi i Vinarius også har appetitt på andre mesterverk, være seg ikoniske malerier eller episke idrettsøyeblikk for den saks skyld, så er det tross alt god drikke som er vår spesialitet. Vi spoler derfor frem fra til 1848 og helt til 2020, og inviterer med på en reise i glasset - en aldri så liten siderferd i Hardanger om du vil, til Kvestad Sideri.

FORUTEN SPEKTAKULÆR NATUR, er det i dag kanskje epledyrking og siderproduksjon som gjør vakre og frodige Hardanger til et nasjonalt ikon, om enn av det mer kulinariske slaget enn ovennevnte maleri. Med om lag 800 års erfaring i epledyrking, og kanskje nesten like lange tradisjoner med produksjon av eplesider, er det kanskje ikke helt utenkelig at det lå en flaske eller to med lokale godsaker i dørken til denne nevnte brudeferden? Vi liker å tro det i hvert fall.
Kvestad gjengen på Gamlastovo-trappa

EKSTRA HERLIG ER DET DERFOR å med stolthet endelig kunne presentere Vinarius’ aller ferskeste nyhet, og helt klart de mest kortreiste av alle våre flotte og flinke drikkeproduserende venner – nemlig familiebedriften Kvestad Sideri. Sidergården hvor de unge og driftige søstrene Marianne og Hilde + pappa Haakon lager håndverkssider av høyeste kvalitet.

OG DET ER IKKE BARE KVALITETEN som er høy der i gården. Høyt beliggende er den også, den historiske gården Kvestad. Her på 220 meter over havet har fjordens øverste sidergård nemlig produsert epler og laget sider i generasjoner. Som man jo gjerne gjør når man bor midt i fruktfatet. Heldigvis. Generasjoner med erfaring til tross, det er først nå med 2019-årgangen av sideren, at den har blitt kommersielt tilgjengelig. For deg og meg. Skjønt, ikke kommersielt som i storindustriell og uten personlighet. Nix, vi snakker her fortsatt høyst moderate mengder, du vet, småskala håndverksproduksjon laget av herlige mennesker vi ønsker identifisere oss med.

SPEKTAKULÆR UTSIKT har de også, de fristende eplene, der de henger høyt over havet og rett under isbreen Folgefonna. De grønne og frodige eplemarkene i disse bratte åssidene, med utsikt til den knallblå vannet langt der nede i Sørfjorden, er utvilsomt det perfekte stedet for langsom modning av epler til både å spise og lage sider av. Utmerket terroir* som franskmenna kaller det. Kanskje er disse bratte skråningene verre for de av oss med høydeskrekk (jeg rekker opp hånda jeg her altså), men eplene som sagt - de elsker å vokse opp her i ren norsk natur, hvor man omtrent får Isklar direkte i springen. Ikke rart sideren blir god.

GRAVENSTEIN, summerred, aroma og discovery. Ja, du kjenner navnene fra fruktdisken, spesielt nå som de nyinnhøstede og kortreiste norske eplene har meldt sin ankomst for alvor. Og det er faktisk de samme fire eplesortene som også er innholdet i den folke- og kritikerroste sideren Kvestad 1808 (169,90), som du nå endelig kan få kjøpt på polet. Og kanskje er det nettopp den høye andelen av gravenstein som gir sideren den spenstige syrefriskheten, som lekkert balanserer den dype og konsentrerte rene smaken av saftige hardangerepler?
Psst! Nå også i praktisk halvflaske (104,90).

MEN HVA BRUKER MAN DEN TIL, lurer du kanskje på? Vel, det du har i det imaginære glasset ditt nå er utvilsomt den perfekte aperitiff, la det være sagt. Men også i kulinarisk sammenheng er eplesider av dette kvalitetsnivået kjempeinteressant. Rotnorsk tradisjonsmat som fårikål, pinnekjøtt og tradisjonell svineribbe (det er ikke uten grunn at mange bruker epleskiver som tilbehør til sistnevnte matrett) sier seg kanskje selv. Men også kulinariske «innvandrere» som spareribs og andre raffe grillretter er topp matfølge. Kamskjell med en kjapp eplesalat da? Ja, selvsagt. Ingen grunn til at den ikke skal være smashing drikkefølge til sesongens krabbe heller. Bare fantasien som kan hindre oss egentlig...
gamlastovo

1808? HVORFOR HETER SIDEREN DET? Både svaret på den gåten samt historien til Gamlastovo som pryder etiketten, finner du her - med Kvestads egne ord.

DU FIKK LITT LYST til å reise til Hardanger nå, ikke sant? Både i glasset, samt kanskje også besøke Kvestad og få oppleve hva dette fruktfatet av en region har å by på? Kvestad-gjengen tar gjerne i mot besøk, men kontakt dem først for å gjøre en avtale. Det angrer du ikke på. Har du flaks er det kanskje også en happening i Gamlastovo når du besøker Hardanger?


Psst! Bli enda litt bedre kjent med folka på Kvestad i denne ferske NRK-reportasjen, "Streken gjennom huset",  om både naturgitte og byråkratiske utfordringer som de står ovenfor.


Terroir* – slik Store norske leksikon definerer det: «Terroir er en fransk betegnelse for vinmarkens ytre omgivelser, jordsmonn, temperatur og topografi. Den gir ofte forklaring på de ulike viners individuelle preg.»