Din vinliste er tom.

Søk produkt

Våre Viner

×

Advarsel

Tilknytt VirtueMart-komponenten til et menypunkt
		stdClass Object
(
    [id] => 236
    [asset_id] => 309
    [title] => Påskelam og påskevin 2021
    [alias] => vin-til-paskelam
    [introtext] => 


Nå er den rett rundt hjørnet. Påsken altså. Og hvem hadde vel trodd for ett år siden, at 2021-påsken skulle bli tilnærmet lik den ytterst merkelige og strengt regulerte 2020-påsken. Du vet innendørspåsken - med hytteforbud, besøksforbud og strenge restriksjoner på alle bauger og kanter.

Påskeferien blir nok av det kortreiste slaget i år også, selv om det ser ut til at hytta er lovlig reisemål denne gang. I fjor anbefalte Erna innkjøp av brettspill, og vi antar disse fortsatt lever i beste velgående - men vinen du kjøpte inn tipper vi er "long gone". Så derfor byr vi ubeskjedent på årets påskeguide på vinfronten!

[fulltext] =>

Uansett om du velger fjell og vidde, eller hestehov i grøfta og solveggen der du bor – så er sannsynligheten stor* for at lam vil stå på menyen i løpet av nettopp denne høytiden. Og heldigvis - vin til lammelår er kanskje vinverdenens mest takknemlige oppgave. "Regelen" er, det meste går! Under finner du våre lett tilgjengelige forslag til både lammespising og andre aktiviteter i påsken. God fornøyelse! God tur! Og husk å vaske hendene og holde avstand i år også!

Det smaksrike lammekjøttet kjennetegnes av en relativt tydelig egensmak, og en del fett. I og med at kjøttet er så smaksrik og robust, tåler det også sjenerøs omgang med krydder og smakstilsetninger - mange går for middelhavs-klassikeren basert på rosmarin og hvitløk. Men etterhvert har også mer eksotiske krydderinnslag blitt vanlige, gjerne inspirert av det nordafrikanske eller midtøsteninspirerte kjøkkenet.

Dette taler for at vinen også bør ha en viss karakter, man sender tross alt ikke en puslete spjæling inn i ringen mot Mike Tyson eller Cecilia Brækhus. Det aller viktigste er derfor at vinen har en god porsjon egensmak og karakter til å være kjøttets likestilte partner - med dertilhørende solide fruktkjerne, balansert av god friskhet og staute ryggradstanniner.

Til påskelammet er vin et naturlig drikkefølge uansett om du velger den tradisjonelle varianten med rosmarin og hvitløkspekket lammelår, eller satser på mer eksotiske smaker.


ÅRETS PÅSKEVENNER PÅ FLASKE - LETT TILGJENGELIGE HELE HURVEN!

Rémy Ferbras Terre de Mistral Vacqueyras 2019 | All in på fylde og kraft her - adressen tilsier det, samt bruken av nøye utvalgt druemateriale fra solrike vinmarker. Rik aromatisk med krydder og mørkt bærpreg og innslag lakris. God syre, avrundet tanninstruktur og konsentrert, lang ettersmak. Tåler godt med krydder i maten denne snasne smaksbomba som har blitt litt av en hit etter at den ble lansert i september. Du finner den i over 240 butikker. | Rhône, Frankrike | 239,00 | økologisk sertifisert, i basisutvalget

Dominio do Bibei Lalama 2018 | Like obligatorisk i påsken som god håndhygiene og sosial avstand. Frisk, høy og akkurat passe mørk - akkurat som bestilt til både påskelammet og sesongåpning for utegrilling. Rikere og mørkere enn tidligere årganger, det passer lammet helt fint :). Denne middels fyldige og faste rødvinen fra dalstroka innafor, helt nordvest i Spania, er elsket av vinkelnerne for sine allroundegenskaper. Frisk stil med kjølig mørkt bærpreg og innslag av krydder og tørkede urter - som nevnt velegnet til lam i påskedrakt, og andre litt rikere retter. Lalama stiller opp, og huskeregelen er rørende enkel: LAM + LALAMA = SANT. | Ribeira Sacra, Spania | 259,90 | i basisutvalget

Punt Road Shiraz 2020 | Krydret, men samtidig i en kjølig stil med mørk, saftig bærfrukt, litt urter og snev eucalyptus i finish. Matcher perfekt til rosmarinkrydret lam. | Yarra Valley, Australia | 199,90 | i basisutvalget

Thymiopoulos Xinomavro Jeunes Vignes 2020 | Saftig rød innertier til alt som er godt - pizza, pasta og i og for seg lam for den saks skyld. Leskende rødt og smaksrikt fra den myteomspunne vindyrkertrollmannen Apostolos Thymiopoulos. 2020s nye rødvinsslager her til lands, som har fortsatt i 2021 der den slapp i 2020 - med å glede smaksløker over det ganske land, samt selvsagt også i polets internettbutikk. | Naoussa, Hellas | 189,00 | økologisk sertifisert, i basisutvalget

PÅSKEGUIDE: BOKSVINER

Alamos Malbec Organico 2019 | Påske er høysesong for viner på boks, restriksjoner eller ei. Det er ikke fritt for at argentinerne verdsetter et stykke rødt kjøtt. Eller flere. Til dette foretrekker de gjerne det som har blitt landets egen signaturdrue, malbec. Denne velkjente traveren i polets hyller er bløtere, fyldigere og mer bærpreget enn vinen nedenfor. En del kryddertoner fra amerikanske og franske fat får du også med på kjøpet. | Mendoza, Argentina | 459,90 | økologisk sertifisert, i basisutvalget

Dievole Le Due Arbie Organic Toscana 2019 | Denne er noe så sjeldent som en druetypisk og stedsegen kvalitetsvin hvor alt innholdet kommer fra områdets indrefilet, selveste Chianti Classico. Ekte råvarer, uten fatpreg, laget på naturlig gjærete sunne, friske druer, og selvsagt uten tilsatt sukker. Tackler fint et lammelår, men også et naturlig valg for de enklere og kjappere rettene man også unner seg i høytiden. Passelig stram i uttrykket, så best til litt mat i grunnen. | Toscana, Italia | 485,00 | økologisk sertifisert, i basisutvalget

Villa Wolf Pinot Noir 2019 | På boks som i flaske - påsken handler ikke bare om påskelam nei. Og leskende pinot noir er gjerne det røde alibiet når man skal ha noe mer lettbent i glasset. Fin også til fisk.| Pfalz, Tyskland | 459,90 (ikke i basis, men man skulle nesten trodd det da den finnes i maaaaaange butikker over det ganske land)

Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé | Millioner av svensker kan ikke ta feil. Eller jo, kanskje kan de det - men ikke i dette tilfellet tror vi. Den absolutte roséstorselgeren over grensa er nemlig også mulig å få kjøpt her til lands - og grensa er jo stengt, tross alt. Den byr på en frisk og fruktig bærpreget sniktitt på våren og sommeren - med saftig anslag og frisk avslutning er den like god til solveggen, som kyllingen eller salaten.| Western Cape, Sør-Afrika | 449,90 (fjorårets stornyhet i bestillingsutvalget, og allerede ute i plenty butikkhyller)

Mulderbosch Chenin Blanc | Det hvite alternativet - og byr også på en fin sniktitt på våren. Frisk, fruktig og smaksrik - og smaker langt mer enn det koster.. Fin til krydret krydret mat, lyst kjøtt, sjømat og salater. Eller bare som en aperitiff i solveggen. | Western Cape, Sør-Afrika | 449,90 (NYHET i bestillingsutvalget, men du finner den i stadig flere butikker)

HVITT ELLER SPRUDLENDE PÅ FLASKE?

Folias de Baco Uivo Pt Nat Branco 2020 | Leskende og perlende portugiser fra et område vi normalt forventer portvin eller rikere rødviner. Men ikke her altså - frisk og frekk for både urban påske og lesk i hytteveggen. | Douro, Portugal | 207,00 | i basisutvalget

Perdeberg Cellar Cape White 2020 | Her får du chenin blanc-druens karakteristiske fylde og friskhet, i en prisgunstig og solkysset utgave preget av eksotiske frukter med supplerende hint av grønne urter. | Western Cape, Sør-Afrika | 168,00 | i basisutvalget

 

*Nordmenn er ikke alene om å sette lam på menyen i påsken. Skikken med et lammemåltid i påsken er eldgammel og har utspring i Det gamle testamentes fortelling om utferden fra Egypt. Gud befalte israelittene å slakte et lam og stryke blodet på dørstolpen. Herren skulle straffe egypterne, og i alle husene uten blod på dørstolpen ble den førstefødte drept. Etter denne katastrofen lot faraoen israelittene endelig reise til det lovede land. Den dag i dag spiser både kristne og jøder lam i påsken til minne om utferden fra Egypt. (kilde: matprat.no).

[state] => 1 [catid] => 42 [created] => 2021-03-15 09:15:20 [created_by] => 482 [created_by_alias] => [modified] => 2021-09-23 07:55:23 [modified_by] => 482 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [publish_up] => 2017-03-23 09:09:51 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [images] => {"image_intro":"images\/nyheter\/20170323_p\u00e5skevin\/lammel\u00e5r_web.jpg","float_intro":"","image_intro_alt":"","image_intro_caption":"","image_fulltext":"","float_fulltext":"","image_fulltext_alt":"","image_fulltext_caption":""} [urls] => {"urla":false,"urlatext":"","targeta":"","urlb":false,"urlbtext":"","targetb":"","urlc":false,"urlctext":"","targetc":""} [attribs] => {"article_layout":"","show_title":"","link_titles":"","show_tags":"","show_intro":"","info_block_position":"","info_block_show_title":"","show_category":"","link_category":"","show_parent_category":"","link_parent_category":"","show_associations":"","show_author":"","link_author":"","show_create_date":"","show_modify_date":"","show_publish_date":"","show_item_navigation":"","show_icons":"","show_print_icon":"","show_email_icon":"","show_vote":"","show_hits":"","show_noauth":"","urls_position":"","alternative_readmore":"","article_page_title":"","show_publishing_options":"","show_article_options":"","show_urls_images_backend":"","show_urls_images_frontend":""} [version] => 136 [ordering] => 13 [metakey] => påskelam, vin til påskelam, vin til lam, rødvin til påskelam, hvitvin til påskelam, beste vin på boks, drikke til lammelår, vin til lammelår, påskevin, boksvin, pappvin, vinanbefaling, vin til påskelam 2021 [metadesc] => Lam er en selvfølge i påsken, gjerne i form av en saftig lammestek. Og hva drikker man til påskelammet. Jo. Vin. Selvsagt. Så derfor, her er «hånd i hånd-forslagene» for påskens viner. PS! Dette er ikke påskemarsipan, så alle vinene har selvsagt «helårsgaranti»! [access] => 1 [hits] => 34495 [metadata] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [robots] => [author] => [rights] => [xreference] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [featured] => 1 [language] => * [xreference] => [category_title] => Nyheter [category_alias] => nyheter [category_access] => 1 [author] => Gunnar Skoglund [parent_title] => ROOT [parent_id] => 1 [parent_route] => [parent_alias] => root [rating] => [rating_count] => [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [article_layout] => _:default [show_title] => 1 [link_titles] => 0 [show_intro] => 1 [info_block_position] => 0 [show_category] => 0 [link_category] => 0 [show_parent_category] => 0 [link_parent_category] => 0 [show_author] => 0 [link_author] => 0 [show_create_date] => 0 [show_modify_date] => 0 [show_publish_date] => 0 [show_item_navigation] => 0 [show_vote] => 0 [show_readmore] => 0 [show_readmore_title] => 0 [readmore_limit] => 100 [show_tags] => 1 [show_icons] => 0 [show_print_icon] => 0 [show_email_icon] => 0 [show_hits] => 0 [show_noauth] => 0 [urls_position] => 0 [show_publishing_options] => 1 [show_article_options] => 1 [save_history] => 0 [history_limit] => 10 [show_urls_images_frontend] => 0 [show_urls_images_backend] => 1 [targeta] => 0 [targetb] => 0 [targetc] => 0 [float_intro] => right [float_fulltext] => right [category_layout] => _:blog [show_category_heading_title_text] => 0 [show_category_title] => 0 [show_description] => 0 [show_description_image] => 0 [maxLevel] => -1 [show_empty_categories] => 0 [show_no_articles] => 0 [show_subcat_desc] => 0 [show_cat_num_articles] => 0 [show_cat_tags] => 1 [show_base_description] => 1 [maxLevelcat] => -1 [show_empty_categories_cat] => 0 [show_subcat_desc_cat] => 1 [show_cat_num_articles_cat] => 1 [num_leading_articles] => 100 [num_intro_articles] => 0 [num_columns] => 1 [num_links] => 0 [multi_column_order] => 0 [show_subcategory_content] => -1 [show_pagination_limit] => 1 [filter_field] => hide [show_headings] => 1 [list_show_date] => 0 [date_format] => [list_show_hits] => 1 [list_show_author] => 1 [orderby_pri] => none [orderby_sec] => rdate [order_date] => created [show_pagination] => 1 [show_pagination_results] => 1 [show_featured] => show [show_feed_link] => 0 [feed_summary] => 0 [feed_show_readmore] => 0 [show_page_heading] => 0 [layout_type] => blog [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [secure] => 0 [page_title] => Nyheter [page_description] => test [page_rights] => [robots] => [access-view] => 1 ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [tagLayout] => Joomla\CMS\Layout\FileLayout Object ( [layoutId:protected] => joomla.content.tags [basePath:protected] => [fullPath:protected] => [includePaths:protected] => Array ( ) [options:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [component] => com_content [client] => 0 ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [data:protected] => Array ( ) [debugMessages:protected] => Array ( ) ) [slug] => 236:vin-til-paskelam [catslug] => 42:nyheter [parent_slug] => [readmore_link] => /nyheter/236-vin-til-paskelam [text] =>


Nå er den rett rundt hjørnet. Påsken altså. Og hvem hadde vel trodd for ett år siden, at 2021-påsken skulle bli tilnærmet lik den ytterst merkelige og strengt regulerte 2020-påsken. Du vet innendørspåsken - med hytteforbud, besøksforbud og strenge restriksjoner på alle bauger og kanter.

Påskeferien blir nok av det kortreiste slaget i år også, selv om det ser ut til at hytta er lovlig reisemål denne gang. I fjor anbefalte Erna innkjøp av brettspill, og vi antar disse fortsatt lever i beste velgående - men vinen du kjøpte inn tipper vi er "long gone". Så derfor byr vi ubeskjedent på årets påskeguide på vinfronten!

Uansett om du velger fjell og vidde, eller hestehov i grøfta og solveggen der du bor – så er sannsynligheten stor* for at lam vil stå på menyen i løpet av nettopp denne høytiden. Og heldigvis - vin til lammelår er kanskje vinverdenens mest takknemlige oppgave. "Regelen" er, det meste går! Under finner du våre lett tilgjengelige forslag til både lammespising og andre aktiviteter i påsken. God fornøyelse! God tur! Og husk å vaske hendene og holde avstand i år også!

Det smaksrike lammekjøttet kjennetegnes av en relativt tydelig egensmak, og en del fett. I og med at kjøttet er så smaksrik og robust, tåler det også sjenerøs omgang med krydder og smakstilsetninger - mange går for middelhavs-klassikeren basert på rosmarin og hvitløk. Men etterhvert har også mer eksotiske krydderinnslag blitt vanlige, gjerne inspirert av det nordafrikanske eller midtøsteninspirerte kjøkkenet.

Dette taler for at vinen også bør ha en viss karakter, man sender tross alt ikke en puslete spjæling inn i ringen mot Mike Tyson eller Cecilia Brækhus. Det aller viktigste er derfor at vinen har en god porsjon egensmak og karakter til å være kjøttets likestilte partner - med dertilhørende solide fruktkjerne, balansert av god friskhet og staute ryggradstanniner.

Til påskelammet er vin et naturlig drikkefølge uansett om du velger den tradisjonelle varianten med rosmarin og hvitløkspekket lammelår, eller satser på mer eksotiske smaker.


ÅRETS PÅSKEVENNER PÅ FLASKE - LETT TILGJENGELIGE HELE HURVEN!

Rémy Ferbras Terre de Mistral Vacqueyras 2019 | All in på fylde og kraft her - adressen tilsier det, samt bruken av nøye utvalgt druemateriale fra solrike vinmarker. Rik aromatisk med krydder og mørkt bærpreg og innslag lakris. God syre, avrundet tanninstruktur og konsentrert, lang ettersmak. Tåler godt med krydder i maten denne snasne smaksbomba som har blitt litt av en hit etter at den ble lansert i september. Du finner den i over 240 butikker. | Rhône, Frankrike | 239,00 | økologisk sertifisert, i basisutvalget

Dominio do Bibei Lalama 2018 | Like obligatorisk i påsken som god håndhygiene og sosial avstand. Frisk, høy og akkurat passe mørk - akkurat som bestilt til både påskelammet og sesongåpning for utegrilling. Rikere og mørkere enn tidligere årganger, det passer lammet helt fint :). Denne middels fyldige og faste rødvinen fra dalstroka innafor, helt nordvest i Spania, er elsket av vinkelnerne for sine allroundegenskaper. Frisk stil med kjølig mørkt bærpreg og innslag av krydder og tørkede urter - som nevnt velegnet til lam i påskedrakt, og andre litt rikere retter. Lalama stiller opp, og huskeregelen er rørende enkel: LAM + LALAMA = SANT. | Ribeira Sacra, Spania | 259,90 | i basisutvalget

Punt Road Shiraz 2020 | Krydret, men samtidig i en kjølig stil med mørk, saftig bærfrukt, litt urter og snev eucalyptus i finish. Matcher perfekt til rosmarinkrydret lam. | Yarra Valley, Australia | 199,90 | i basisutvalget

Thymiopoulos Xinomavro Jeunes Vignes 2020 | Saftig rød innertier til alt som er godt - pizza, pasta og i og for seg lam for den saks skyld. Leskende rødt og smaksrikt fra den myteomspunne vindyrkertrollmannen Apostolos Thymiopoulos. 2020s nye rødvinsslager her til lands, som har fortsatt i 2021 der den slapp i 2020 - med å glede smaksløker over det ganske land, samt selvsagt også i polets internettbutikk. | Naoussa, Hellas | 189,00 | økologisk sertifisert, i basisutvalget

PÅSKEGUIDE: BOKSVINER

Alamos Malbec Organico 2019 | Påske er høysesong for viner på boks, restriksjoner eller ei. Det er ikke fritt for at argentinerne verdsetter et stykke rødt kjøtt. Eller flere. Til dette foretrekker de gjerne det som har blitt landets egen signaturdrue, malbec. Denne velkjente traveren i polets hyller er bløtere, fyldigere og mer bærpreget enn vinen nedenfor. En del kryddertoner fra amerikanske og franske fat får du også med på kjøpet. | Mendoza, Argentina | 459,90 | økologisk sertifisert, i basisutvalget

Dievole Le Due Arbie Organic Toscana 2019 | Denne er noe så sjeldent som en druetypisk og stedsegen kvalitetsvin hvor alt innholdet kommer fra områdets indrefilet, selveste Chianti Classico. Ekte råvarer, uten fatpreg, laget på naturlig gjærete sunne, friske druer, og selvsagt uten tilsatt sukker. Tackler fint et lammelår, men også et naturlig valg for de enklere og kjappere rettene man også unner seg i høytiden. Passelig stram i uttrykket, så best til litt mat i grunnen. | Toscana, Italia | 485,00 | økologisk sertifisert, i basisutvalget

Villa Wolf Pinot Noir 2019 | På boks som i flaske - påsken handler ikke bare om påskelam nei. Og leskende pinot noir er gjerne det røde alibiet når man skal ha noe mer lettbent i glasset. Fin også til fisk.| Pfalz, Tyskland | 459,90 (ikke i basis, men man skulle nesten trodd det da den finnes i maaaaaange butikker over det ganske land)

Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé | Millioner av svensker kan ikke ta feil. Eller jo, kanskje kan de det - men ikke i dette tilfellet tror vi. Den absolutte roséstorselgeren over grensa er nemlig også mulig å få kjøpt her til lands - og grensa er jo stengt, tross alt. Den byr på en frisk og fruktig bærpreget sniktitt på våren og sommeren - med saftig anslag og frisk avslutning er den like god til solveggen, som kyllingen eller salaten.| Western Cape, Sør-Afrika | 449,90 (fjorårets stornyhet i bestillingsutvalget, og allerede ute i plenty butikkhyller)

Mulderbosch Chenin Blanc | Det hvite alternativet - og byr også på en fin sniktitt på våren. Frisk, fruktig og smaksrik - og smaker langt mer enn det koster.. Fin til krydret krydret mat, lyst kjøtt, sjømat og salater. Eller bare som en aperitiff i solveggen. | Western Cape, Sør-Afrika | 449,90 (NYHET i bestillingsutvalget, men du finner den i stadig flere butikker)

HVITT ELLER SPRUDLENDE PÅ FLASKE?

Folias de Baco Uivo Pt Nat Branco 2020 | Leskende og perlende portugiser fra et område vi normalt forventer portvin eller rikere rødviner. Men ikke her altså - frisk og frekk for både urban påske og lesk i hytteveggen. | Douro, Portugal | 207,00 | i basisutvalget

Perdeberg Cellar Cape White 2020 | Her får du chenin blanc-druens karakteristiske fylde og friskhet, i en prisgunstig og solkysset utgave preget av eksotiske frukter med supplerende hint av grønne urter. | Western Cape, Sør-Afrika | 168,00 | i basisutvalget

 

*Nordmenn er ikke alene om å sette lam på menyen i påsken. Skikken med et lammemåltid i påsken er eldgammel og har utspring i Det gamle testamentes fortelling om utferden fra Egypt. Gud befalte israelittene å slakte et lam og stryke blodet på dørstolpen. Herren skulle straffe egypterne, og i alle husene uten blod på dørstolpen ble den førstefødte drept. Etter denne katastrofen lot faraoen israelittene endelig reise til det lovede land. Den dag i dag spiser både kristne og jøder lam i påsken til minne om utferden fra Egypt. (kilde: matprat.no).

[tags] => Joomla\CMS\Helper\TagsHelper Object ( [tagsChanged:protected] => [replaceTags:protected] => [typeAlias] => [itemTags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [tag_id] => 36 [id] => 36 [parent_id] => 1 [lft] => 69 [rgt] => 70 [level] => 1 [path] => vin-til-lam [title] => vin til lam [alias] => vin-til-lam [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2016-09-22 06:54:59 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2016-09-22 06:54:59 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2016-09-22 06:54:59 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 4516 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2016-09-22 06:54:59 [publish_down] => 2016-09-22 06:54:59 ) [1] => stdClass Object ( [tag_id] => 85 [id] => 85 [parent_id] => 1 [lft] => 167 [rgt] => 168 [level] => 1 [path] => paskevin [title] => påskevin [alias] => paskevin [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2018-03-14 08:05:01 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2018-03-14 08:05:01 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2018-03-14 08:05:01 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 4044 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2018-03-14 08:05:01 [publish_down] => 2018-03-14 08:05:01 ) ) ) [jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [afterDisplayTitle] => [beforeDisplayContent] => [afterDisplayContent] => ) )


Nå er den rett rundt hjørnet. Påsken altså. Og hvem hadde vel trodd for ett år siden, at 2021-påsken skulle bli tilnærmet lik den ytterst merkelige og strengt regulerte 2020-påsken. Du vet innendørspåsken - med hytteforbud, besøksforbud og strenge restriksjoner på alle bauger og kanter.

Påskeferien blir nok av det kortreiste slaget i år også, selv om det ser ut til at hytta er lovlig reisemål denne gang. I fjor anbefalte Erna innkjøp av brettspill, og vi antar disse fortsatt lever i beste velgående - men vinen du kjøpte inn tipper vi er "long gone". Så derfor byr vi ubeskjedent på årets påskeguide på vinfronten!

Uansett om du velger fjell og vidde, eller hestehov i grøfta og solveggen der du bor – så er sannsynligheten stor* for at lam vil stå på menyen i løpet av nettopp denne høytiden. Og heldigvis - vin til lammelår er kanskje vinverdenens mest takknemlige oppgave. "Regelen" er, det meste går! Under finner du våre lett tilgjengelige forslag til både lammespising og andre aktiviteter i påsken. God fornøyelse! God tur! Og husk å vaske hendene og holde avstand i år også!

Det smaksrike lammekjøttet kjennetegnes av en relativt tydelig egensmak, og en del fett. I og med at kjøttet er så smaksrik og robust, tåler det også sjenerøs omgang med krydder og smakstilsetninger - mange går for middelhavs-klassikeren basert på rosmarin og hvitløk. Men etterhvert har også mer eksotiske krydderinnslag blitt vanlige, gjerne inspirert av det nordafrikanske eller midtøsteninspirerte kjøkkenet.

Dette taler for at vinen også bør ha en viss karakter, man sender tross alt ikke en puslete spjæling inn i ringen mot Mike Tyson eller Cecilia Brækhus. Det aller viktigste er derfor at vinen har en god porsjon egensmak og karakter til å være kjøttets likestilte partner - med dertilhørende solide fruktkjerne, balansert av god friskhet og staute ryggradstanniner.

Til påskelammet er vin et naturlig drikkefølge uansett om du velger den tradisjonelle varianten med rosmarin og hvitløkspekket lammelår, eller satser på mer eksotiske smaker.


ÅRETS PÅSKEVENNER PÅ FLASKE - LETT TILGJENGELIGE HELE HURVEN!

Rémy Ferbras Terre de Mistral Vacqueyras 2019 | All in på fylde og kraft her - adressen tilsier det, samt bruken av nøye utvalgt druemateriale fra solrike vinmarker. Rik aromatisk med krydder og mørkt bærpreg og innslag lakris. God syre, avrundet tanninstruktur og konsentrert, lang ettersmak. Tåler godt med krydder i maten denne snasne smaksbomba som har blitt litt av en hit etter at den ble lansert i september. Du finner den i over 240 butikker. | Rhône, Frankrike | 239,00 | økologisk sertifisert, i basisutvalget

Dominio do Bibei Lalama 2018 | Like obligatorisk i påsken som god håndhygiene og sosial avstand. Frisk, høy og akkurat passe mørk - akkurat som bestilt til både påskelammet og sesongåpning for utegrilling. Rikere og mørkere enn tidligere årganger, det passer lammet helt fint :). Denne middels fyldige og faste rødvinen fra dalstroka innafor, helt nordvest i Spania, er elsket av vinkelnerne for sine allroundegenskaper. Frisk stil med kjølig mørkt bærpreg og innslag av krydder og tørkede urter - som nevnt velegnet til lam i påskedrakt, og andre litt rikere retter. Lalama stiller opp, og huskeregelen er rørende enkel: LAM + LALAMA = SANT. | Ribeira Sacra, Spania | 259,90 | i basisutvalget

Punt Road Shiraz 2020 | Krydret, men samtidig i en kjølig stil med mørk, saftig bærfrukt, litt urter og snev eucalyptus i finish. Matcher perfekt til rosmarinkrydret lam. | Yarra Valley, Australia | 199,90 | i basisutvalget

Thymiopoulos Xinomavro Jeunes Vignes 2020 | Saftig rød innertier til alt som er godt - pizza, pasta og i og for seg lam for den saks skyld. Leskende rødt og smaksrikt fra den myteomspunne vindyrkertrollmannen Apostolos Thymiopoulos. 2020s nye rødvinsslager her til lands, som har fortsatt i 2021 der den slapp i 2020 - med å glede smaksløker over det ganske land, samt selvsagt også i polets internettbutikk. | Naoussa, Hellas | 189,00 | økologisk sertifisert, i basisutvalget

PÅSKEGUIDE: BOKSVINER

Alamos Malbec Organico 2019 | Påske er høysesong for viner på boks, restriksjoner eller ei. Det er ikke fritt for at argentinerne verdsetter et stykke rødt kjøtt. Eller flere. Til dette foretrekker de gjerne det som har blitt landets egen signaturdrue, malbec. Denne velkjente traveren i polets hyller er bløtere, fyldigere og mer bærpreget enn vinen nedenfor. En del kryddertoner fra amerikanske og franske fat får du også med på kjøpet. | Mendoza, Argentina | 459,90 | økologisk sertifisert, i basisutvalget

Dievole Le Due Arbie Organic Toscana 2019 | Denne er noe så sjeldent som en druetypisk og stedsegen kvalitetsvin hvor alt innholdet kommer fra områdets indrefilet, selveste Chianti Classico. Ekte råvarer, uten fatpreg, laget på naturlig gjærete sunne, friske druer, og selvsagt uten tilsatt sukker. Tackler fint et lammelår, men også et naturlig valg for de enklere og kjappere rettene man også unner seg i høytiden. Passelig stram i uttrykket, så best til litt mat i grunnen. | Toscana, Italia | 485,00 | økologisk sertifisert, i basisutvalget

Villa Wolf Pinot Noir 2019 | På boks som i flaske - påsken handler ikke bare om påskelam nei. Og leskende pinot noir er gjerne det røde alibiet når man skal ha noe mer lettbent i glasset. Fin også til fisk.| Pfalz, Tyskland | 459,90 (ikke i basis, men man skulle nesten trodd det da den finnes i maaaaaange butikker over det ganske land)

Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé | Millioner av svensker kan ikke ta feil. Eller jo, kanskje kan de det - men ikke i dette tilfellet tror vi. Den absolutte roséstorselgeren over grensa er nemlig også mulig å få kjøpt her til lands - og grensa er jo stengt, tross alt. Den byr på en frisk og fruktig bærpreget sniktitt på våren og sommeren - med saftig anslag og frisk avslutning er den like god til solveggen, som kyllingen eller salaten.| Western Cape, Sør-Afrika | 449,90 (fjorårets stornyhet i bestillingsutvalget, og allerede ute i plenty butikkhyller)

Mulderbosch Chenin Blanc | Det hvite alternativet - og byr også på en fin sniktitt på våren. Frisk, fruktig og smaksrik - og smaker langt mer enn det koster.. Fin til krydret krydret mat, lyst kjøtt, sjømat og salater. Eller bare som en aperitiff i solveggen. | Western Cape, Sør-Afrika | 449,90 (NYHET i bestillingsutvalget, men du finner den i stadig flere butikker)

HVITT ELLER SPRUDLENDE PÅ FLASKE?

Folias de Baco Uivo Pt Nat Branco 2020 | Leskende og perlende portugiser fra et område vi normalt forventer portvin eller rikere rødviner. Men ikke her altså - frisk og frekk for både urban påske og lesk i hytteveggen. | Douro, Portugal | 207,00 | i basisutvalget

Perdeberg Cellar Cape White 2020 | Her får du chenin blanc-druens karakteristiske fylde og friskhet, i en prisgunstig og solkysset utgave preget av eksotiske frukter med supplerende hint av grønne urter. | Western Cape, Sør-Afrika | 168,00 | i basisutvalget

 

*Nordmenn er ikke alene om å sette lam på menyen i påsken. Skikken med et lammemåltid i påsken er eldgammel og har utspring i Det gamle testamentes fortelling om utferden fra Egypt. Gud befalte israelittene å slakte et lam og stryke blodet på dørstolpen. Herren skulle straffe egypterne, og i alle husene uten blod på dørstolpen ble den førstefødte drept. Etter denne katastrofen lot faraoen israelittene endelig reise til det lovede land. Den dag i dag spiser både kristne og jøder lam i påsken til minne om utferden fra Egypt. (kilde: matprat.no).