Din vinliste er tom.

Søk produkt

Våre Viner

×

Advarsel

Tilknytt VirtueMart-komponenten til et menypunkt
		stdClass Object
(
    [id] => 215
    [asset_id] => 276
    [title] => Vin til ribbe - vin og julemat!
    [alias] => vin-til-ribbe-og-vintips-julemat
    [introtext] => 

På utkikk etter vintips til ribbe og julevinen for 2018? Vel, godt mulig du har ankommet målet nå.

Rykende ferske testresultater tilsier i hvert fall at følgende lille knippe viner (og en øl faktisk) trives riktig så godt sammen med juleribba!

[fulltext] =>

Stadig flere velger nemlig vin til både ribbe og pinnekjøtt i stedet for øl* og dram - deriblant vi. Og til tross for at noen påstår det motsatte, vin til dette tradisjonelle festmåltidet er faktisk ikke så vanskelig å kombinere. OK, så finnes det kanskje noen små potensielle fallgruver man skal være litt oppmerksomme på. Men disse er egentlig ganske enkle å småtrippe rundt - og mer skal det ikke til for at nettopp du tar opp kampen med selveste julenissen som julens største helt!

*: Ølhund, eller får du ølhund som ribbegjest? Fortvil ikke, vi byr på snasent ølforslag også.


TRE RASKE HUSKEREGLER

Juleribba får gjerne følge av sjysaus, medisterpølser/-kaker, og surkål eller rødkål. Den største vinutfordringen er det faktisk surkålen som byr på - spesielt hvis den er i overkant søtlig (som de ferdigproduserte metallposene til 2,90 gjerne er). Noen bruker i tillegg naturlige søtsaker som epler og svisker, og disse søte innslagene tar ikke fem flate øre for å "stjele" fruktighet fra vinen, ja regelrett stikke kjepper i vinopplevelsehjulene. Husk derfor:

(1) Syrefriskhet i vinen = suksessoppskrift.
Syrligheten fra surkålen demper nemlig vinens naturlige friskhet. Derfor er det viktig at også vinen har god syrefriskhet, for å kunne balansere styrkeforholdet i dette møtet. I tillegg opptrer vinens syrlighet som en barmhjertig samaritan, og frisker opp munnhulen etter det kraftige og fete kjøttet - voilà, mat- og vinopplevelsen oppleves plutselig litt lettere.

(2) God fruktighet i vinen? Trampeklapp!
Selv om kjøttet i seg selv er nokså smaksnøytralt, så er det likefullt et rimelig intenst måltid vi mesker oss med. Vinen bør derfor ikke være noe sart og forsiktig representant - da forsvinner den bare i mengden. De nevnte sviskene, samt surkål (avhengig av din syre/sødmepreferanse) bringer også en del utfordrende sødme inn i bildet. Og sødme i maten er en real bakgatekriminell i vinmøtet – den stjeler vinens frukighet, uten nåde! Det kan du bare notere deg bak øret, først som sist. Beste måten å avvæpne denne sødmegangsteren? Behagelig fruktsødme i vinen.

(3) Tanniner? Vis måtehold.
Som nevnt, vær generelt forsiktig med søtt tilbehør når du velger vin til juleribba. Søtsaker er både IS og al-Qaida til enhver tørr vin - uansett farge på vinen. Dette fordi sødmen forsterker bitterstoffene og tanninene (garvestoffet) i vinen.


VINFORSLAG TIL RIBBE

Rød innertier til ribba, det er Geronimo 2017 (279,00) fra den prisvinnende vinmakeren Lukas van Loggerenberg det. Her får du nemlig det gylne treenigheten av energisk syrfriskhet, leskende og saftig fruktighet preget av røde bær og slepne ninjatanniner som ikke går i veien for mat- og vinopplevelsen, men støtter hele nytelsen i det skjulte.

I butikkhylla, rett foran nesen din i avdelingen for røde spanske sjarmører, befinner Gaznata Viñas Viejas 2017 (147,60) seg. Enklere og mindre kompleks enn vinen ovenfor ja, men plenty med rød bærfrukt her også, og mer oktan og varme på både fruktsødme og fyldefronten. En hyggelig godbit som finnes i så mange vinhyller rundt i landet at man nesten har uflaks hvis den ikke befinner seg i akkurat din lokalbutikk - noe som gjør den til et ekstra vennlig valg for både etternølere og dårlige planleggere.

Det fine med ribbe er at hvitvin passer minst like godt som rødvin til. Noen Ganske mange er svak for hvite viner som kombinerer fast syrefriskhet, fedmepreget munnfølelse og rik men forfriskende fruktighet til rike retter som nettopp dette. Og i den sjangeren finner vi Kottabos Chenin Blanc (249,90), som er laget på druen chenin blanc, og oppvokst i Sør-Afrika. - og som foruten den sjenerøse fyldigheten og laserpresise syrefriskheten, også fremviser en konsentrert fruktighet med godt modent sitruspreg, hint av gule epler og et svakt snev av honning. Som skapt til formålet.

Druen riesling har etter hvert blitt et tradisjonelt og selvskrevent vinvalg til den mest spiste julemiddagen i Norge. Og vi nordmenn er faktisk verdensmestere i å drikke kvalitetsriesling. Allerede til jula 2016 anbefalte Dagens Næringsliv Dr. Loosen Erdener Treppchen Riesling GG 2014 (369,00) som det aller beste hvite valget til juleribba. Vi fikk muligheten til å kjøpe inn et lite parti ekstra av denne årgangen, og med nettopp juleribba i tankene - slo vi selvsagt til. To år ekstra på den lekre riesling-baken har gjort den godt, og (som ventet) gjort den til et enda bedre vinvalg. En kraftfull og konsentrert vin med solid munnfølelse og avrundet syrefriskhet, og langt på vei en stilstudie i ribbe- og rieslingharmoni.

I "Italias mage", altså regionen Emilia Romagna, drikker man gjerne syrefrisk og lett sprudlende rødvin til feit og rustikk mat. Og det funker som bare juling! Den rimelige Paltrinieri Piria (154,90) tar i mot med deilige dufttoner preget av røde bær. En gjennomført syrefrisk og leskende likefrem rødvin som elsker både svor og surkål, og gjerne en porsjon til. Topp også til ost og spekemat.

Øl. Nesten er alt er lov, men noen øltyper er definitivt bedre enn andre. En blonde som den økologiske Maddam Porte Romane Blonde (84,90, 50cl) fra Chablis, er et trygt valg. Ikke for bitter, men med friskt og leskende humlepreg som balanserer maltsødmen og den kremete og fyldige munnfølelsen fortreffelig. Treffsikkert ribbevalg fra ølhylla rett og slett.

NB! Husk at de fleste av disse vinforslagene ikke nødvendigvis står i hylla i lokalbutikken, og venter på etternølerne som slentrer innom siste salgsdag før julaften. Derfor kan det være lurt å bestille i god tid på forhånd – enten ved å få hjelp en av de butikkansatte til å bestille for deg, eller svinge innom vinmonopolet.no (eller bruke pol-appen) og gjøre bestillingen selv. Men ikke nøl for lenge bare, leveringstiden når vi kommer godt inn i advent kan være noe lengre enn normalt.


PSST! VISSTE DU AT?

55 prosent av Norges befolkning spiser ribbe på julaften (ifølge NRK, desember 2015).

PS! Glad i pinnekjøtt også? Sjekk tipsene for vin til pinnekjøtt her!

[state] => 1 [catid] => 42 [created] => 2018-12-12 12:48:27 [created_by] => 482 [created_by_alias] => [modified] => 2018-12-17 12:17:20 [modified_by] => 482 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [publish_up] => 2016-11-15 06:59:35 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [images] => {"image_intro":"images\/stories\/Diverse\/svor_juleribbe_og_vin_til_ribbe_2016.jpg","float_intro":"","image_intro_alt":"Ribbe","image_intro_caption":"","image_fulltext":"","float_fulltext":"","image_fulltext_alt":"","image_fulltext_caption":""} [urls] => {"urla":false,"urlatext":"","targeta":"","urlb":false,"urlbtext":"","targetb":"","urlc":false,"urlctext":"","targetc":""} [attribs] => {"article_layout":"","show_title":"","link_titles":"","show_tags":"","show_intro":"","info_block_position":"","info_block_show_title":"","show_category":"","link_category":"","show_parent_category":"","link_parent_category":"","show_associations":"","show_author":"","link_author":"","show_create_date":"","show_modify_date":"","show_publish_date":"","show_item_navigation":"","show_icons":"","show_print_icon":"","show_email_icon":"","show_vote":"","show_hits":"","show_noauth":"","urls_position":"","alternative_readmore":"","article_page_title":"","show_publishing_options":"","show_article_options":"","show_urls_images_backend":"","show_urls_images_frontend":""} [version] => 61 [ordering] => 15 [metakey] => dette skal du drikke til ribbe, vin til julemat, vin til julemat 2018, vin til ribbe, rødvin til ribbe, hvitvin til ribbe, riesling, chenin blanc, vin til juleribbe, drikke til ribbe, drikke til julemat, julevin 2018, beste drikke til ribbe, øl til ribbe [metadesc] => Vin til ribbe: Vi har testet og testet, og samlet sammen årets beste vintips til juleribba 2018. Så slipper du bruker evigheter på å lete! [access] => 1 [hits] => 24162 [metadata] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [robots] => [author] => [rights] => [xreference] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [featured] => 1 [language] => * [xreference] => [category_title] => Nyheter [category_alias] => nyheter [category_access] => 1 [author] => Gunnar Skoglund [parent_title] => ROOT [parent_id] => 1 [parent_route] => [parent_alias] => root [rating] => [rating_count] => [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [article_layout] => _:default [show_title] => 1 [link_titles] => 0 [show_intro] => 1 [info_block_position] => 0 [show_category] => 0 [link_category] => 0 [show_parent_category] => 0 [link_parent_category] => 0 [show_author] => 0 [link_author] => 0 [show_create_date] => 0 [show_modify_date] => 0 [show_publish_date] => 0 [show_item_navigation] => 0 [show_vote] => 0 [show_readmore] => 0 [show_readmore_title] => 0 [readmore_limit] => 100 [show_tags] => 1 [show_icons] => 0 [show_print_icon] => 0 [show_email_icon] => 0 [show_hits] => 0 [show_noauth] => 0 [urls_position] => 0 [show_publishing_options] => 1 [show_article_options] => 1 [save_history] => 0 [history_limit] => 10 [show_urls_images_frontend] => 0 [show_urls_images_backend] => 1 [targeta] => 0 [targetb] => 0 [targetc] => 0 [float_intro] => right [float_fulltext] => right [category_layout] => _:blog [show_category_heading_title_text] => 0 [show_category_title] => 0 [show_description] => 0 [show_description_image] => 0 [maxLevel] => -1 [show_empty_categories] => 0 [show_no_articles] => 0 [show_subcat_desc] => 0 [show_cat_num_articles] => 0 [show_cat_tags] => 1 [show_base_description] => 1 [maxLevelcat] => -1 [show_empty_categories_cat] => 0 [show_subcat_desc_cat] => 1 [show_cat_num_articles_cat] => 1 [num_leading_articles] => 100 [num_intro_articles] => 0 [num_columns] => 1 [num_links] => 0 [multi_column_order] => 0 [show_subcategory_content] => -1 [show_pagination_limit] => 1 [filter_field] => hide [show_headings] => 1 [list_show_date] => 0 [date_format] => [list_show_hits] => 1 [list_show_author] => 1 [orderby_pri] => none [orderby_sec] => rdate [order_date] => created [show_pagination] => 1 [show_pagination_results] => 1 [show_featured] => show [show_feed_link] => 0 [feed_summary] => 0 [feed_show_readmore] => 0 [show_page_heading] => 0 [layout_type] => blog [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [secure] => 0 [page_title] => Nyheter [page_description] => test [page_rights] => [robots] => [access-view] => 1 ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [tagLayout] => Joomla\CMS\Layout\FileLayout Object ( [layoutId:protected] => joomla.content.tags [basePath:protected] => [fullPath:protected] => [includePaths:protected] => Array ( ) [options:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [component] => com_content [client] => 0 ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [data:protected] => Array ( ) [debugMessages:protected] => Array ( ) ) [slug] => 215:vin-til-ribbe-og-vintips-julemat [catslug] => 42:nyheter [parent_slug] => [readmore_link] => /nyheter/215-vin-til-ribbe-og-vintips-julemat [text] =>

På utkikk etter vintips til ribbe og julevinen for 2018? Vel, godt mulig du har ankommet målet nå.

Rykende ferske testresultater tilsier i hvert fall at følgende lille knippe viner (og en øl faktisk) trives riktig så godt sammen med juleribba!

Stadig flere velger nemlig vin til både ribbe og pinnekjøtt i stedet for øl* og dram - deriblant vi. Og til tross for at noen påstår det motsatte, vin til dette tradisjonelle festmåltidet er faktisk ikke så vanskelig å kombinere. OK, så finnes det kanskje noen små potensielle fallgruver man skal være litt oppmerksomme på. Men disse er egentlig ganske enkle å småtrippe rundt - og mer skal det ikke til for at nettopp du tar opp kampen med selveste julenissen som julens største helt!

*: Ølhund, eller får du ølhund som ribbegjest? Fortvil ikke, vi byr på snasent ølforslag også.


TRE RASKE HUSKEREGLER

Juleribba får gjerne følge av sjysaus, medisterpølser/-kaker, og surkål eller rødkål. Den største vinutfordringen er det faktisk surkålen som byr på - spesielt hvis den er i overkant søtlig (som de ferdigproduserte metallposene til 2,90 gjerne er). Noen bruker i tillegg naturlige søtsaker som epler og svisker, og disse søte innslagene tar ikke fem flate øre for å "stjele" fruktighet fra vinen, ja regelrett stikke kjepper i vinopplevelsehjulene. Husk derfor:

(1) Syrefriskhet i vinen = suksessoppskrift.
Syrligheten fra surkålen demper nemlig vinens naturlige friskhet. Derfor er det viktig at også vinen har god syrefriskhet, for å kunne balansere styrkeforholdet i dette møtet. I tillegg opptrer vinens syrlighet som en barmhjertig samaritan, og frisker opp munnhulen etter det kraftige og fete kjøttet - voilà, mat- og vinopplevelsen oppleves plutselig litt lettere.

(2) God fruktighet i vinen? Trampeklapp!
Selv om kjøttet i seg selv er nokså smaksnøytralt, så er det likefullt et rimelig intenst måltid vi mesker oss med. Vinen bør derfor ikke være noe sart og forsiktig representant - da forsvinner den bare i mengden. De nevnte sviskene, samt surkål (avhengig av din syre/sødmepreferanse) bringer også en del utfordrende sødme inn i bildet. Og sødme i maten er en real bakgatekriminell i vinmøtet – den stjeler vinens frukighet, uten nåde! Det kan du bare notere deg bak øret, først som sist. Beste måten å avvæpne denne sødmegangsteren? Behagelig fruktsødme i vinen.

(3) Tanniner? Vis måtehold.
Som nevnt, vær generelt forsiktig med søtt tilbehør når du velger vin til juleribba. Søtsaker er både IS og al-Qaida til enhver tørr vin - uansett farge på vinen. Dette fordi sødmen forsterker bitterstoffene og tanninene (garvestoffet) i vinen.


VINFORSLAG TIL RIBBE

Rød innertier til ribba, det er Geronimo 2017 (279,00) fra den prisvinnende vinmakeren Lukas van Loggerenberg det. Her får du nemlig det gylne treenigheten av energisk syrfriskhet, leskende og saftig fruktighet preget av røde bær og slepne ninjatanniner som ikke går i veien for mat- og vinopplevelsen, men støtter hele nytelsen i det skjulte.

I butikkhylla, rett foran nesen din i avdelingen for røde spanske sjarmører, befinner Gaznata Viñas Viejas 2017 (147,60) seg. Enklere og mindre kompleks enn vinen ovenfor ja, men plenty med rød bærfrukt her også, og mer oktan og varme på både fruktsødme og fyldefronten. En hyggelig godbit som finnes i så mange vinhyller rundt i landet at man nesten har uflaks hvis den ikke befinner seg i akkurat din lokalbutikk - noe som gjør den til et ekstra vennlig valg for både etternølere og dårlige planleggere.

Det fine med ribbe er at hvitvin passer minst like godt som rødvin til. Noen Ganske mange er svak for hvite viner som kombinerer fast syrefriskhet, fedmepreget munnfølelse og rik men forfriskende fruktighet til rike retter som nettopp dette. Og i den sjangeren finner vi Kottabos Chenin Blanc (249,90), som er laget på druen chenin blanc, og oppvokst i Sør-Afrika. - og som foruten den sjenerøse fyldigheten og laserpresise syrefriskheten, også fremviser en konsentrert fruktighet med godt modent sitruspreg, hint av gule epler og et svakt snev av honning. Som skapt til formålet.

Druen riesling har etter hvert blitt et tradisjonelt og selvskrevent vinvalg til den mest spiste julemiddagen i Norge. Og vi nordmenn er faktisk verdensmestere i å drikke kvalitetsriesling. Allerede til jula 2016 anbefalte Dagens Næringsliv Dr. Loosen Erdener Treppchen Riesling GG 2014 (369,00) som det aller beste hvite valget til juleribba. Vi fikk muligheten til å kjøpe inn et lite parti ekstra av denne årgangen, og med nettopp juleribba i tankene - slo vi selvsagt til. To år ekstra på den lekre riesling-baken har gjort den godt, og (som ventet) gjort den til et enda bedre vinvalg. En kraftfull og konsentrert vin med solid munnfølelse og avrundet syrefriskhet, og langt på vei en stilstudie i ribbe- og rieslingharmoni.

I "Italias mage", altså regionen Emilia Romagna, drikker man gjerne syrefrisk og lett sprudlende rødvin til feit og rustikk mat. Og det funker som bare juling! Den rimelige Paltrinieri Piria (154,90) tar i mot med deilige dufttoner preget av røde bær. En gjennomført syrefrisk og leskende likefrem rødvin som elsker både svor og surkål, og gjerne en porsjon til. Topp også til ost og spekemat.

Øl. Nesten er alt er lov, men noen øltyper er definitivt bedre enn andre. En blonde som den økologiske Maddam Porte Romane Blonde (84,90, 50cl) fra Chablis, er et trygt valg. Ikke for bitter, men med friskt og leskende humlepreg som balanserer maltsødmen og den kremete og fyldige munnfølelsen fortreffelig. Treffsikkert ribbevalg fra ølhylla rett og slett.

NB! Husk at de fleste av disse vinforslagene ikke nødvendigvis står i hylla i lokalbutikken, og venter på etternølerne som slentrer innom siste salgsdag før julaften. Derfor kan det være lurt å bestille i god tid på forhånd – enten ved å få hjelp en av de butikkansatte til å bestille for deg, eller svinge innom vinmonopolet.no (eller bruke pol-appen) og gjøre bestillingen selv. Men ikke nøl for lenge bare, leveringstiden når vi kommer godt inn i advent kan være noe lengre enn normalt.


PSST! VISSTE DU AT?

55 prosent av Norges befolkning spiser ribbe på julaften (ifølge NRK, desember 2015).

PS! Glad i pinnekjøtt også? Sjekk tipsene for vin til pinnekjøtt her!

[tags] => Joomla\CMS\Helper\TagsHelper Object ( [tagsChanged:protected] => [replaceTags:protected] => [typeAlias] => [itemTags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [tag_id] => 53 [id] => 53 [parent_id] => 1 [lft] => 103 [rgt] => 104 [level] => 1 [path] => vin-til-ribbe [title] => vin til ribbe [alias] => vin-til-ribbe [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2016-11-07 14:02:49 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2016-11-07 14:02:49 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2016-11-07 14:02:49 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 1808 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2016-11-07 14:02:49 [publish_down] => 2016-11-07 14:02:49 ) [1] => stdClass Object ( [tag_id] => 60 [id] => 60 [parent_id] => 1 [lft] => 117 [rgt] => 118 [level] => 1 [path] => vin-til-julemat [title] => vin til julemat [alias] => vin-til-julemat [note] => [description] => [published] => 1 [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 2016-11-07 14:02:49 [access] => 1 [params] => {} [metadesc] => [metakey] => [metadata] => {} [created_user_id] => 482 [created_time] => 2016-11-07 14:02:49 [created_by_alias] => [modified_user_id] => 0 [modified_time] => 2016-11-07 14:02:49 [images] => {} [urls] => {} [hits] => 1926 [language] => * [version] => 1 [publish_up] => 2016-11-07 14:02:49 [publish_down] => 2016-11-07 14:02:49 ) ) ) [jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [afterDisplayTitle] => [beforeDisplayContent] => [afterDisplayContent] => ) )

På utkikk etter vintips til ribbe og julevinen for 2018? Vel, godt mulig du har ankommet målet nå.

Rykende ferske testresultater tilsier i hvert fall at følgende lille knippe viner (og en øl faktisk) trives riktig så godt sammen med juleribba!

Stadig flere velger nemlig vin til både ribbe og pinnekjøtt i stedet for øl* og dram - deriblant vi. Og til tross for at noen påstår det motsatte, vin til dette tradisjonelle festmåltidet er faktisk ikke så vanskelig å kombinere. OK, så finnes det kanskje noen små potensielle fallgruver man skal være litt oppmerksomme på. Men disse er egentlig ganske enkle å småtrippe rundt - og mer skal det ikke til for at nettopp du tar opp kampen med selveste julenissen som julens største helt!

*: Ølhund, eller får du ølhund som ribbegjest? Fortvil ikke, vi byr på snasent ølforslag også.


TRE RASKE HUSKEREGLER

Juleribba får gjerne følge av sjysaus, medisterpølser/-kaker, og surkål eller rødkål. Den største vinutfordringen er det faktisk surkålen som byr på - spesielt hvis den er i overkant søtlig (som de ferdigproduserte metallposene til 2,90 gjerne er). Noen bruker i tillegg naturlige søtsaker som epler og svisker, og disse søte innslagene tar ikke fem flate øre for å "stjele" fruktighet fra vinen, ja regelrett stikke kjepper i vinopplevelsehjulene. Husk derfor:

(1) Syrefriskhet i vinen = suksessoppskrift.
Syrligheten fra surkålen demper nemlig vinens naturlige friskhet. Derfor er det viktig at også vinen har god syrefriskhet, for å kunne balansere styrkeforholdet i dette møtet. I tillegg opptrer vinens syrlighet som en barmhjertig samaritan, og frisker opp munnhulen etter det kraftige og fete kjøttet - voilà, mat- og vinopplevelsen oppleves plutselig litt lettere.

(2) God fruktighet i vinen? Trampeklapp!
Selv om kjøttet i seg selv er nokså smaksnøytralt, så er det likefullt et rimelig intenst måltid vi mesker oss med. Vinen bør derfor ikke være noe sart og forsiktig representant - da forsvinner den bare i mengden. De nevnte sviskene, samt surkål (avhengig av din syre/sødmepreferanse) bringer også en del utfordrende sødme inn i bildet. Og sødme i maten er en real bakgatekriminell i vinmøtet – den stjeler vinens frukighet, uten nåde! Det kan du bare notere deg bak øret, først som sist. Beste måten å avvæpne denne sødmegangsteren? Behagelig fruktsødme i vinen.

(3) Tanniner? Vis måtehold.
Som nevnt, vær generelt forsiktig med søtt tilbehør når du velger vin til juleribba. Søtsaker er både IS og al-Qaida til enhver tørr vin - uansett farge på vinen. Dette fordi sødmen forsterker bitterstoffene og tanninene (garvestoffet) i vinen.


VINFORSLAG TIL RIBBE

Rød innertier til ribba, det er Geronimo 2017 (279,00) fra den prisvinnende vinmakeren Lukas van Loggerenberg det. Her får du nemlig det gylne treenigheten av energisk syrfriskhet, leskende og saftig fruktighet preget av røde bær og slepne ninjatanniner som ikke går i veien for mat- og vinopplevelsen, men støtter hele nytelsen i det skjulte.

I butikkhylla, rett foran nesen din i avdelingen for røde spanske sjarmører, befinner Gaznata Viñas Viejas 2017 (147,60) seg. Enklere og mindre kompleks enn vinen ovenfor ja, men plenty med rød bærfrukt her også, og mer oktan og varme på både fruktsødme og fyldefronten. En hyggelig godbit som finnes i så mange vinhyller rundt i landet at man nesten har uflaks hvis den ikke befinner seg i akkurat din lokalbutikk - noe som gjør den til et ekstra vennlig valg for både etternølere og dårlige planleggere.

Det fine med ribbe er at hvitvin passer minst like godt som rødvin til. Noen Ganske mange er svak for hvite viner som kombinerer fast syrefriskhet, fedmepreget munnfølelse og rik men forfriskende fruktighet til rike retter som nettopp dette. Og i den sjangeren finner vi Kottabos Chenin Blanc (249,90), som er laget på druen chenin blanc, og oppvokst i Sør-Afrika. - og som foruten den sjenerøse fyldigheten og laserpresise syrefriskheten, også fremviser en konsentrert fruktighet med godt modent sitruspreg, hint av gule epler og et svakt snev av honning. Som skapt til formålet.

Druen riesling har etter hvert blitt et tradisjonelt og selvskrevent vinvalg til den mest spiste julemiddagen i Norge. Og vi nordmenn er faktisk verdensmestere i å drikke kvalitetsriesling. Allerede til jula 2016 anbefalte Dagens Næringsliv Dr. Loosen Erdener Treppchen Riesling GG 2014 (369,00) som det aller beste hvite valget til juleribba. Vi fikk muligheten til å kjøpe inn et lite parti ekstra av denne årgangen, og med nettopp juleribba i tankene - slo vi selvsagt til. To år ekstra på den lekre riesling-baken har gjort den godt, og (som ventet) gjort den til et enda bedre vinvalg. En kraftfull og konsentrert vin med solid munnfølelse og avrundet syrefriskhet, og langt på vei en stilstudie i ribbe- og rieslingharmoni.

I "Italias mage", altså regionen Emilia Romagna, drikker man gjerne syrefrisk og lett sprudlende rødvin til feit og rustikk mat. Og det funker som bare juling! Den rimelige Paltrinieri Piria (154,90) tar i mot med deilige dufttoner preget av røde bær. En gjennomført syrefrisk og leskende likefrem rødvin som elsker både svor og surkål, og gjerne en porsjon til. Topp også til ost og spekemat.

Øl. Nesten er alt er lov, men noen øltyper er definitivt bedre enn andre. En blonde som den økologiske Maddam Porte Romane Blonde (84,90, 50cl) fra Chablis, er et trygt valg. Ikke for bitter, men med friskt og leskende humlepreg som balanserer maltsødmen og den kremete og fyldige munnfølelsen fortreffelig. Treffsikkert ribbevalg fra ølhylla rett og slett.

NB! Husk at de fleste av disse vinforslagene ikke nødvendigvis står i hylla i lokalbutikken, og venter på etternølerne som slentrer innom siste salgsdag før julaften. Derfor kan det være lurt å bestille i god tid på forhånd – enten ved å få hjelp en av de butikkansatte til å bestille for deg, eller svinge innom vinmonopolet.no (eller bruke pol-appen) og gjøre bestillingen selv. Men ikke nøl for lenge bare, leveringstiden når vi kommer godt inn i advent kan være noe lengre enn normalt.


PSST! VISSTE DU AT?

55 prosent av Norges befolkning spiser ribbe på julaften (ifølge NRK, desember 2015).

PS! Glad i pinnekjøtt også? Sjekk tipsene for vin til pinnekjøtt her!