Påskelam og påskevin 2023

PÅSKELAM OG PÅSKEVIN 2023

Nå er den rett rundt hjørnet. Påsken altså. Tradisjonen tro feirer nok mange påsken innenlands, også i 2023. Enten på hytta eller hjemme i solveggen. Så derfor byr vi i år som alle andre år, ubeskjedent på årets påskeguide på vinfronten! Påskevin kimser man nemlig ikke av.

Uansett om du velger fjell og vidde, eller hestehov i grøfta og solveggen der du bor – så er sannsynligheten stor* for at lam vil stå på menyen i løpet av nettopp denne høytiden. Og heldigvis – vin til lammelår er kanskje vinverdenens mest takknemlige oppgave. “Regelen” er, det meste går! Under finner du våre lett tilgjengelige forslag til både lammespising og andre aktiviteter i påsken. God fornøyelse! God tur! Og husk å vaske hendene og holde avstand i år også!

Det smaksrike lammekjøttet kjennetegnes av en relativt tydelig egensmak, og en del fett. I og med at kjøttet er så smaksrik og robust, tåler det også sjenerøs omgang med krydder og smakstilsetninger – mange går for middelhavs-klassikeren basert på rosmarin og hvitløk. Men etterhvert har også mer eksotiske krydderinnslag blitt vanlige, gjerne inspirert av det nordafrikanske eller midtøsteninspirerte kjøkkenet.

Dette taler for at vinen også bør ha en viss karakter, man sender tross alt ikke en puslete spjæling inn i ringen mot Mike Tyson eller Cecilia Brækhus. Det aller viktigste er derfor at vinen har en god porsjon egensmak og karakter til å være kjøttets likestilte partner – med dertilhørende solide fruktkjerne, balansert av god friskhet og staute ryggradstanniner. Til påskelammet er vin et naturlig drikkefølge uansett om du velger den tradisjonelle varianten med rosmarin og hvitløkspekket lammelår, eller satser på mer eksotiske smaker.

i tillegg til “lammevinen”, hoster vi også opp noen forslag på vin til andre bruksområder i påsken.

ÅRETS PÅSKEVENNER PÅ FLASKE – LETT TILGJENGELIGE HELE HURVEN!
Thymiopoulos Xinomavro Jeunes Vignes 2021 | Saftig rød innertier til alt som er godt – pizza, pasta og i og for seg lam også for den saks skyld. Leskende rødt og smaksrikt fra den myteomspunne vindyrkertrollmannen Apostolos Thymiopoulos. Han har tatt Norge med stor de siste drøyt to årene, og vist at rødvin fra Hellas holder svært høyt nivå! | Naoussa, Hellas | 200,00 | økologisk sertifisert, i basisutvalget

Thymiopoulos Naoussa Alta 2020 | Samme vinbonde. Samme drue. Samme oppvekststed mer eller mindre, men her dreier det seg altså om spesielt utvalgte druer fra de høyestliggende vinmarkene. Det betyr at det blir litt kjølige fruktighet, hakket mer friskhet samt mer konsentrasjon som følge av strengere utvalgte druer. Samme anvendelsesområde som Jeunes Vignes, denne litt fastere i fisken bare. | Naoussa, Hellas | 219,90 | økologisk sertifisert, i basisutvalget

Dominio do Bibei Lalama 2020 | Frisk, høy og akkurat passe mørk – akkurat som bestilt til både påskelammet og sesongåpning for utegrilling. Rikere og mørkere enn tidligere årganger, det passer lammet helt fint :). Denne middels fyldige og faste rødvinen fra dalstroka innafor, helt nordvest i Spania, er elsket av vinkelnerne for sine allroundegenskaper. Frisk stil med kjølig mørkt bærpreg og innslag av krydder og tørkede urter – som nevnt velegnet til lam i påskedrakt, og andre litt rikere retter. Lalama stiller opp, og huskeregelen er rørende enkel: LAM + LALAMA = SANT. | Ribeira Sacra, Spania | 280,00 | i basisutvalget

PÅSKEGUIDE: BOKSVIN
Villa Wolf Pinot Noir 2021 | På boks som i flaske – påsken handler ikke bare om påskelam nei. Og leskende pinot noir er gjerne det røde alibiet når man skal ha noe mer lettbent i glasset. Fin også til fisk.| Pfalz, Tyskland | 469,90 | i basisutvalget

ROSÉ ELLER SPRUDLENDE?
Folias de Baco Uivo Pt Nat Branco 2021 | Leskende og perlende portugiser fra et område vi normalt forventer portvin eller rikere rødviner. Men ikke her altså – frisk og frekk for både urban påske og lesk i hytteveggen. | Douro, Portugal | 215,00 | i basisutvalget

Thymiopoulos Rosé de Xinomavro 2021 | Typisk matrosé med god struktur og konsentrasjon, strøken til kyllingretter, salater eller pizza og pasta for den saks skyld. Opptrer nesten som en lett rødvin med tilstedeværelse. Unik stil, som ja – kan også nytes uten mat, ute i sola eller i ly innendørs.. | Naoussa, Hellas | 209,00 | i basisutvalget

Hardangergutane Solglimt Eplesider 2021 | Sprudlende og forfriskende kortreist innertier i solveggen, eller til spekematen eller lammet. Naturlig eplesider fra Hardanger, uslåelig! | Hardanger, Norge | 169,90 | i basisutvalget

*Nordmenn er ikke alene om å sette lam på menyen i påsken. Skikken med et lammemåltid i påsken er eldgammel og har utspring i Det gamle testamentes fortelling om utferden fra Egypt. Gud befalte israelittene å slakte et lam og stryke blodet på dørstolpen. Herren skulle straffe egypterne, og i alle husene uten blod på dørstolpen ble den førstefødte drept. Etter denne katastrofen lot faraoen israelittene endelig reise til det lovede land. Den dag i dag spiser både kristne og jøder lam i påsken til minne om utferden fra Egypt. (kilde: matprat.no).

Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.